115 ani de la nașterea lui Mircea Eliade

Conferința „Eliade și India”. Primul proiect al parteneriatului dintre Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Ambasada Indiei

Marți, 22 martie 2022, la ora 10.00, va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” conferința „Eliade și India”, organizată cu ocazia aniversării a 115 ani de la nașterea lui Mircea Eliade. Ședința va fi deschisă de organizatorii evenimentului: conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general BCU „Carol I”, ES Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la București, Olivia Toderean, directorul general al Departamentului de Afaceri Globale din cadrul Ministerului de Afaceri Externe și Bogdan Tătaru-Cazaban, directorul interimar al Institutului de Istorie a Religiilor. Conferențiarii dr. Eugen Ciurtin, respectiv prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, vor prezenta aspecte legate de moștenirea Eliade din perspectivă interdisciplinară, respectând înalte exigențe academice, urmând ca la finalul expunerilor să răspundă la întrebările publicului.

Cu această ocazie, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” va organiza în holul aulei o expoziție cu manuscrisele lui Mircea Eliade aflate în colecțiile sale: „Nuntă în cer”, „Vedanta Philosophie”, „Maitreyi” și „Romanul Adolescentului miop”.

Citește și Constantin Noica (n. 1909 – d. 1987). Cu Securitatea pe ultimul drum

Conferința „Eliade și India” este primul eveniment cultural care oglindește parteneriatul dintre Biblioteca Centrală Universitară, Ambasada Indiei și Ministerul Afacerilor Externe, inițiat pe 8 februarie anul curent, de reprezentanții instituțiilor la BCU. Elementele de interes comun vizate de această colaborare interinstituțională implică promovarea națională a unor personalități românești sau care au trăit pe teritoriul României și au avut contribuții semnificative în studiul indianisticii. Biblioteca Centrală Universitară este cea care inaugurează această serie de evenimente prin conferința dedicată lui Mircea Eliade, îndemnând și alte instituții de cultură de pe cuprinsul țării să se alăture proiectului.

„Cred că Biblioteca Centrală Universitară a fost pentru Mircea Eliade o a doua casă; am păstrat în colecția noastră nenumărate nestemate bibliofile, unele scrise chiar de mâna lui, așadar se cuvenea să începem parteneriatul nostru cu Ambasada Indiei prin acest omagiu adus celui care a revoluționat percepția publică asupra Istoriei Religiilor, făcând sacrificii în scopul cercetărilor sale. Suntem bucuroși să deschidem acest maraton cultural româno-indian și lansăm invitația instituțiilor culturale românești de pretutindeni de a ni se alătura în acest demers de cunoaștere și cercetare a valorilor culturale comune dintre România și India.”, a declarat Mireille Rădoi.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook