13 elevi din municipiul Hunedoara, pe urmele lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, la Varna

Cei mai buni elevi de liceu din municipiul Hunedoara au luat parte la o excursie didactică în oraşul Varna, din Bulgaria, în cadrul unui proiect intitulat „Pe urmele lui Ioan (Iancu) de Hunedoara”, iniţiat de administraţia locală cu scopul de a aduce în atenţia tinerei generaţii importanţa istorică a familiei Corvinilor, informează Agerpres.

Astfel, 13 elevi de liceu au beneficiat de o excursie pe traseul uneia dintre cele mai importante campanii militare ofensive al cărei protagonist a fost Ioan (Iancu) de Hunedoara.

Tinerii au primit adevărate lecţii de istorie aplicată la faţa locului, atât în Varna, destinaţia principală a deplasării, cât şi la Vidin, din partea directorului Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara, Sorin Tincu.

„În condiţiile în care manualele de istorie nu pun nici acum accentul cuvenit pe importanţa familiei Corvinilor în istoria naţională şi europeană, iar familia Corvinilor a avut ca principală reşedinţă Hunedoara, este foarte important ca generaţia tânără să afle cât mai multe informaţii despre aceasta, pentru că ei, tinerii, sunt cei care vor duce povestea mai departe. Corvinii reprezintă o parte importantă a identităţii noastre, ca hunedoreni. Pe lângă caracterul didactic, aceste deplasări pot avea ca rezultate şi viitoare cooperări cu administraţiile locale din oraşele care au ca element comun al istoriei lor familia Corvinilor”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, aflat împreună cu elevii români.

Citește și Un poet uitat: Ionel Amăriuţei, cetățean de onoare al județului Hunedoara

În cadrul vizitei, delegaţia municipalităţii din Hunedoara s-a întâlnit cu viceprimarul oraşului Varna, Plamena Marinova. Pe parcursul întrevederii s-a prezentat proiectul hunedorean destinat, în principal, tinerilor şi s-au pus bazele unor viitoare legături privind posibile colaborări între cele două oraşe.

De asemenea, grupul din municipiul Hunedoara a depus coroane de flori la statuia lui Ioan (Iancu) de Hunedoara din Varna şi a vizitat mai multe obiective istorice din oraşul bulgar, cu precădere Muzeul de Arheologie şi parcul-muzeu Vladislav Varnicek.

Primarul municipiului Hunedoara a menţionat că proiectul va continua şi se va dezvolta în anii viitori.

„Anul trecut am reuşit să ducem şase elevi de liceu din municipiu pe urmele lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, la Belgrad, într-o primă etapă a proiectului. Anul acesta mă bucur că am reuşit să creştem numărul elevilor la 13, în cadrul celei de-a doua etape a acestei iniţiative. Este un proiect pe care vom încerca să-l dezvoltăm şi în anii următori”, a arătat Dan Bobouţanu.

Citește și Turnul Nou de poartă de la Castelul Corvinilor din Hunedoara, reintrodus în circuitul de vizitare

Grupul de elevi şi oficialităţi se va întoarce miercuri în ţară.

Ioan (Iancu) de Hunedoara (1387-1456) a ocupat consecutiv funcţiile de ban de Severin (1438-1441), de voievod al Transilvaniei (1441-1446), de guvernator (1446-1453) şi de căpitan general al regatului (1453-1456).

S-a remarcat prin calităţile sale extraordinare de comandant militar. Prin acţiunile sale militare şi diplomatice, el a reuşit să oprească la mijlocul secolului al XV-lea ofensiva turcilor spre Europa Centrală şi să apere civilizaţia europeană şi statele de la nordul Dunării de cucerirea otomană.

Ioan (Iancu) de Hunedoara a murit la 11 august 1456, de ciumă, în tabăra oastei sale de la Zemun, după ce a câştigat bătălia de la Belgrad în faţa otomanilor conduşi de Mahomed al II-lea.