14 noi producţii vor fi prezentate pe marele ecran în cadrul Festivalului Animest

Un număr de 14 noi producţii vor fi prezentate, între 7 şi 16 octombrie, în cadrul Competiţiei Româneşti a Festivalului Animest, acestea urmând să concureze pentru premiul secţiunii, în valoare de 5.000 de lei, oferit de Institutul Cultural Român.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, două dintre scurtmetrajele incluse în secţiunea competiţională dedicată filmelor autohtone concurează la această ediţie şi pentru Trofeul Animest: „Suruaika”, un film de Vlad Ilicevici şi Radu C. Pop, în care un bărbat adoptă un pui de pisică fără să ştie ce grozăvie îl aşteaptă, şi „Sasha” (r. Serghei Chiviriga), despre un adolescent care ajunge să descopere într-un mod ciudat adevărul despre propria identitate sexuală.

Cate Cherecheş, care a câştigat ediţia din 2021 a Incubatorului de animaţie – programul Animest dedicat liceenilor pasionaţi de filmul de animaţie, propune, anul acesta, în competiţie primul său film „Tab ur et”, despre ascensiunea şi decăderea vieţii.

Surprinzătoare va fi şi revederea cu Maria Scutaru, câştigătoarea ediţiei din 2020 a programului, care debutează în secţiunea de scurtmetraj românesc cu „Three”, o perspectivă 2D asupra separării.

Adrian Băluţă revine în competiţia dedicată filmelor autohtone cu „947 – Ce coincidenţă!”, o poveste dintr-o altă lume, în care nimic nu e ceea ce pare, iar Ioachim Stroe se întoarce cu „Viaţă de clovn”, un cocktail de tehnici 2d, 3d, live action şi efecte speciale în care un om este nevoit să-şi trăiască toată viaţa ca un clovn.

Citește și Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” revine după doi ani de pandemie

Propunerea lui Călin Gherghevici la această ediţie este „Vecinul”, un film în care doi copii îşi scapă mingea în curtea unei case abandonate.

O dansatoare pierde legătura cu realitatea pe măsură ce memoria ei se deteriorează în „Nu-mă-uita”, filmul regizoarei Ruxandra-Maria Socor, în timp ce „Sentiment familiar”, rezultatul colaborării dintre artistul vizual Tudor Prodan şi creatorul muzical Alex Halka, explorează într-o manieră inedită lupta cu depresia.

Relaţia artistului cu propria sa creaţie a inspirat-o pe Alina Gheorghe în realizarea filmului „Degete de sticlă”, în timp ce „Copilul şi urâtul” (r. Victor Andrei-Ionescu) imaginează povestea din imaginarul unui băiat, în care „urâtul” este personajul negativ.

Un grup de infractori panda reuşeşte să spargă o bancă în „The Great Cane Robbery” (r. George Sorinca), în timp ce un băiat se străduieşte fără succes să-i fure mânecile unei fete în „Opreşte-te! Termină! Încetează!” (r. Eugen Munteanu).

Citește și  Sibiu Jazz Festival 2022 – Ediția 50

„The Joy”, filmul Biancăi Sava, este povestea unei fete ale cărei transformări fizice normale de-a lungul timpul atrag batjocura celor din jur, efectele bullying-ului asupra acesteia transformându-se, cu timpul, în acceptare şi iubire de sine.

În afara competiţiei, iubitorii filmelor de animaţie vor vedea pe marele ecran „Amok”, o coproducţie Ungaria-România în regia lui Balazs Turai, premiată anul acesta cu Cristalul Annecy, dar şi „Pune-te în locul meu”, cel mai recent film semnat de Laura Georgescu Baron.

Programul complet al ediţiei va fi disponibil în curând pe animest.ro.

Primele bilete au fost puse în vânzare pe https://eventbook.ro/festival/animest.

Festivalul Animest este un proiect al Asociaţiei Animest, co-finanţat de Programul MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român.

Animest.17 este un proiect co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *