20% dintre jurnaliştii Libertatea vor fi concediaţi

CEO Ringier România, Dan Puica, a transmis redacţiei Libertatea, miercuri, prin intermediul lui Dan Duca, redactor-şef, că „20% dintre jurnalişti vor fi concediaţi”. Printre cei înlăturaţi deja se numără Cătălin Tolontan, coordonator editorial, şi Iulia Roşu, redactor-şef adjunct.

Potrivit unui articol din libertatea.ro, „redacţiile Gazeta Sporturilor şi Libertatea au dus, în 28 august, la sediul Ringier de la Zürich un apel intern prin care au solicitat stoparea presiunilor împotriva independenţei jurnalistice. Au fost prezentate probe, e-mailuri şi mărturii, despre mai multe imixtiuni. Printre acestea: felul în care ni s-a solicitat să arătăm articole în avans şi să fondăm o organizaţie de lobby pentru industria de pariuri, similară cu cea pe care o publicaţie deţinută majoritar de Ringier o are în Bulgaria”.

După această acţiune au urmat decizii:

  • La 3 octombrie a fost înlăturat redactorul-şef al GSP, Cătălin Ţepelin.
  • La 1 noiembrie, Gazeta Sporturilor nu mai apare la chioşcuri. Au fost concediaţi nouă oameni de la difuzarea GSP şi jurnalistul Cătălin Tolontan a fost îndepărtat de la conducerea editorială a GSP.
  • La 5 decembrie a fost concediat redactorul-şef adjunct al GSP, Dan Udrea.

La 6 decembrie, au fost concediaţi trei jurnalişti de la Libertatea, printre care Iulia Roşu, redactor-şef adjunct al Libertatea, şi Cătălin Tolontan, coordonator editorial la Libertatea.

Conducerea Ringier România a anunţat, miercuri, că ziarul Libertatea, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va extinde în continuare oferta digitală, executând în acelaşi timp măsuri interne de reducere a costurilor pentru a asigura un viitor sustenabil pentru companie, după ce a constatat o scădere a vânzărilor de print ale Libertatea cu 64% din 2018. 

Citește și Jurnaliştii de la The Washington Post plănuiesc o grevă de 24 de ore