În ultimul deceniu s-au lansat și dezvoltat tot mai multe biblioteci digitale, fie că sunt biblioteci universitare, biblioteci județene sau biblioteci lansate de instituții ca Institutul Național al Patrimoniului (INP), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) sau Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Unele sunt actualizate permanent, altele mai rar. Toate reprezintă însă surse importante pentru cercetători, studenți, elevi și nu numai.
Arhive și biblioteci digitale populare
Biblioteca Digitală a Bucureștilor
Biblioteca Digitală a Bucureștilor, fostă Dacoromanica, cuprinde peste 3 milioane de documente puse la dispoziția celor interesați. Digibuc este apreciat ca cel mai ambițios proiect de digitizare până în prezent.
Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale
Scopul proiectului (manageriat de Institutul Național al Patrimoniului) a fost de a digitiza cât mai multe dintre periodicele muzeale. „Nu am urmărit doar publicațiile muzeale ci și pe cele editate de alte instituții,” susțin reprezentanții INP. Fiind vorba aici despre centre culturale, institute de cercetare sau biblioteci”.
Biblioteca Digitală Națională
Biblioteca digitală este administrată de Biblioteca Națională a României. Instituția a digitalizat până în prezent doar un procent mic din documentele pe care le are în patrimoniu. Cele mai valoroase periodice, ținând cont de istoricul lor, sunt: Ramuri (1911-1938), Adevărul literar și artistic (1920-1939), Convorbiri literare (1870-1944).
Arhiva CNSAS
Biblioteca digitală a CNSAS reprezintă în mod cert cea mai complexă sursă de cercetare pe internet pentru istorici, și nu numai. Instituția a digitizat, printre altele, peste 10 mii de documente din arhiva Ministerului de Interne; dosarul P 10933 (Problema 23 august 1944), din fondul Penal al CNSAS (17 volume, peste 6.000 de file) și numeroase alte surse pentru istoria Partidului Comunist din România.
Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice
Peste 18.000 de documente din 704 dosare ale arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice sunt disponibile online.
Arhiva exilului
Arhiva documentară reunește o serie de fonduri personale şi colecții de reviste şi ziare tipărite în exil. Dialog, Lupta, Vatra, B.I.R.E., La Nation Roumain și România; Rapoarte “Radio Free Europe” (se regăsesc în fondurile personale George Ciorănescu, Sanda Stolojan, şi Ion Dumitru).
Biblioteca Editurii Presa Universitară Clujeană
Prestigioasa editură Presa Universitară Clujeană pune de mai mulți ani la dispoziția cititorilor volume valoroase în format pdf. Lucrările publicate se încadrează în domenii variate, autorii fiind, majoritatea, profesori universitar sau cadre didactice din țară şi străinătate.
Biblioteca Editurii Humanitas
Asemeni editurii Presa Universitară Clujeană, și Humanitas pune la dispoziție gratuit volume în pdf. Proză, memorialistică, traduceri. Unele dintre volume sunt cunoscute și au fost bine receptate de criticii literari. Vorbim de cărți scrise de Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu ș.a.
Sclavia Romilor în țările Române
Baza de date Sclavia Romilor a fost actualizată în decembrie 2016 cu un set nou de 225 de documente de ARHIVĂ. Documentele se referă la toate cele trei categorii de robi: mănăstirești, boierești și domnești. Cele 225 de documente însumează un număr de 2183 de fotografii care pot fi accesate în secțiunea Colecții de documente.
Arhiva medievală a României
Proiectul ”Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României” este implementat de Universitatea din București, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei în perioada Decembrie 2014 – Octombrie 2016. Perioada de implementare aprobată inițial, Decembrie 2014-Aprilie 2016, a fost extinsă până în Octombrie 2016.
Biblioteci digitale universitare
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj
Cu certitudine este, alături de Biblioteca Digitală a Bucureștilor, cea mai bogată bibliotecă. Până în prezent au fost încărcate sute de colecții de periodice în limbile maghiara, germană și română. Foarte activă și în anul centenarului, când a finalizat proiectul Transilvania 100+. Proiect în cadrul căruia s-au publicat volume dedicate primei conflagrații, colecții de ziare din perioada aceea și alte documente.
Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu
Biblioteca digitală conține resurse bibliografice, volume, colecții de periodice și alte surse pentru documentare. În mare, documentele digitizate sunt din domeniul științelor socio-umane.
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
Biblioteca digitală a Universității din Iași a publicat de asemenea suport pentru cursuri universitare, bibliografie. S-au publicat de asemenea mai multe periodice literare, de satiră și umor, sociale și politice. Printre colecții, cele mai valoroase sunt cele filologice.
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București
Platforma digitală a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” agregă colecții digitizate de manuscrise, cărți vechi și rare. Resursele publicate până în prezent sunt destul de limitate. Cea mai valoroasă colecție este „Presa noastră” (1956-1989). Revistă a Uniunii Ziariștilor din R. S. România.
Biblioteca Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș
Biblioteca digitală se constituie din colecții de carte veche, expuse în Sala Muzeu de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Bibliotecii UMFST Târgu Mureș.
Biblioteca Universității Craiova
Bibliotega ca digitizat volume, periodice cseriale din domeniul Dreptului, Sociologie și Științe Politice
Biblioteca Academiei de Studii Economice din București
Majoritatea colecțiilor digitizate sunt reprezentate, cum e de așteptat, de publicații și volume din domeniul economic.
Biblioteca Universității din Pitești
Biblioteca pune la dispoziție articole, volume, studii. Reprezentative pentru zona Argeș.
Biblioteca SNSPA
Biblioteca găzduiește volume semnate de cadre didactice de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
Citește și Muzeul ASTRA a lansat prima aplicație cu ghid audio
Biblioteci digitale județene
Biblioteca județeană Arad
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a digitalizat peste 50 de colecții de ziare și reviste locale din secolele XIX, XX și XXI în limbile română, maghiară și germană, toate în format OCR (cu posibilitatea de a căuta în text). Imagini, volume.
Biblioteca Județeană Argeș
Momentan biblioteca digitală găzduiește doar un volum: Enciclopedia Argeșului și Muscelului.
Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud
Instituția a digitizat și publicat, printre altele, colecțiile Carte veche, cărți din biblioteca lui George Coșbuc sau Manuscrise ale lui Eugen Lovinescu:
Biblioteca Județeană Brașov
Dicționare și periodice din județul Brașov
Biblioteca Județeană Cluj-Napoca
Este una dintre cele mai accesate biblioteci digitale județene. Deține periodice, volume, studii, imagini.
Biblioteca Județeană Constanța
Periodice reprezentative pentru județul Constanța, editate în secolele XIX și XX.
Biblioteca Județeană Covasna
Momentan s-a digitizat o singură colecție, publicația în limba Maghiară Nemere.
Biblioteca Județeană Dolj
Biblioteca din Craiova conține, printre altele, înregistrări audio cu Marin Sorescu, volume literare și periodice.
Biblioteca Județeană Harghita
Activitatea de digitizare în Biblioteca Județeană “Kájoni János” a fost demarată în 2009, în cadrul proiectului Memoria Ținutului Secuiesc în document digitizate. Documentele digitizate sunt accesibile în biblioteca electronică a Bibliotecii Naționale a Ungariei.
Citește și Scena Digitală va transmite în direct spectacole jucate în săli de teatru
Biblioteca Județeană Hunedoara
Biblioteca din Deva s-a dezvoltat considerabil pe parcursul anului 2020. Au fost digitizate numeroase colecții de periodice locale, regionale și centrale, printre care și colecția (aproape integrală) ziarului Scânteia.
Biblioteca Județeană Mureș
Site-ul găzduiește atât publicațiile Bibliotecii Județene Mureș, documente despre bibliotecă, cât și publicații utile pentru studenți și nu numai.
Biblioteca Județeană Neamț
Biblioteca găzduiește 9 periodice, printre care ziarul Timpul, și numeroase alte documente valoroase.
Biblioteca Județeană Prahova
Deși site-ul are secțiune dedicată bibliotecii digitale, momentan este fără conținut, este posibil să fie în lucru.
Biblioteca Județeană Sibiu
Este printre cele mai accesate biblioteci digitale în 2020. Găzduiește numeroase colecții, volume, bibliografie ș.a.
Biblioteca Județeană Timiș
Instituția a făcut disponibile pentru descărcare sau vizualizare revista de cultură Orizont (1988, 1989), oficiosul regional al PCR Timiș Drapelul Roșu (1988, 1988), organele centrala ale PCR: România Liberă (1988, 1989) și Scânteia (1988, 1989). Periodice locale: Drapelul de Lugoj și Banat Crișana..
Biblioteca Județeană Tulcea
Lucrări dedicate comunității din județul Tulcea
Biblioteca Județeană Vâlcea
Publicații, puține, editate în județ. Casa Cărții, Vitralii culturale, Revista Adolescentului și Naționalul Vâlcii.