36 ani de la câștigarea Cupei Campionilor de către Steaua București

Distribuie

Arhivele Naționale ale României prezintă, la 36 ani de la câștigarea Cupei Campionilor de către Steaua București, mai multe fotografii şi documente în legătură cu festivitatea de premiere care a urmat în țară. 

„La 7 mai 1986, Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilia, după ce a învins în finală pe FC Barcelona cu scorul de 2-0. În acest context este memorabilă apărarea loviturilor de pedeapsă consecutive de către portarul stelist Helmut Duckadam și marcarea golurilor de către Marius Lăcătuș și Gavrilă Pele Balint”, informează Arhivele Naționale pe pagina de Facebook a instituției.

„În amintirea acestui remarcabil succes vă punem la dispoziție câteva documente referitoare la ceremonia de premiere organizată după victorie, la sala Consiliului de Stat a Republicii Socialiste România, în data de 12 mai 1986. La ceremonie au participat, după cum se poate observa din fotografii, Nicolae Ceaușescu, fotbaliștii, antrenorii și alţi membri din staff, acestora adăugându-li-se unele personalități politice ale vremii și reprezentanți ai cluburilor sportive din capitală”, mai arată sursa citată.

Citește și Robert Cristian Trif, fotbalistul din Călan devenit regizor și actor la Dubai

Echipei de fotbal i-a fost decernat  Ordinul Steaua Republicii Socialiste România Clasa I, titularilor şi antrenorilor li s-a conferit Meritul Sportiv Clasa I, iar rezervelor şi celorlalţi membri din staff li s-a conferit Meritul Sportiv Clasa a II-a. 

„După acordarea acestor distincții, conform protocolului, s-au rostit discursuri și s-au ciocnit cupe de șampanie. În cadrul discursului său, Nicolae Ceaușescu arăta că „nu e suficient să câștigi locul I, trebuie ca în continuare prin întreaga activitate să demonstrezi că nu a fost ceva accidental și că a fost rezultatul unei înalte pregătiri”. Nivelul de pregătire al echipei fusese, însă, demonstrat, și reacția publicului românesc a fost entuziastă.

Conform documentelor de asemenea prezentate, pentru fiecare jucător s-a propus acordarea unei prime variind între 20.000 şi 30.000 lei, în funcţie de contribuţia fiecăruia.   

„Ulterior, premiul a fost schimbat şi jucătorii au primit câte o maşină de teren Aro din parcul auto al Armatei. Aceste maşini au fost vândute ulterior cu sume ce au variat între 220.000 şi 250.000 lei“, mai menţionează sursa citată.