42 ​​de expoziţii în întreaga lume pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Picasso

De la Prado în Spania la Centrul Pompidou din Paris, trecând prin Met din New York, 42 ​​de expoziţii vor fi organizate în întreaga lume pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Picasso, o „mobilizare fără precedent” pentru „cel mai faimos artist al artei moderne”, conform autorităţilor de la Madrid şi Paris, informează Le Figaro.

„Anul Picasso”, pregătit timp de 18 luni de Franţa şi Spania, va mobiliza „38 de instituţii majore din Europa şi Statele Unite”, a anunţat luni presei ministrul spaniol al Culturii, Miguel Iceta, prin lansarea evenimentelor de la Museo Reina Sofia din Madrid.

Aceste expoziţii vor „arăta toate faţetele” artistului spaniol, născut în 1881 la Malaga (sudul Spaniei) şi decedat în 1973 la Mougins (sud-estul Franţei), cu o serie de „conferinţe” şi „dezbateri”, a adăugat omologul său francez, Rima Abdul Malak.

Citește și O schiţă a lui Picasso în valoare de 450.000 de euro, confiscată de pe aeroportul din Ibiza

Evenimentele vor începe pe 23 septembrie la Fundaţia Mapfre, din Madrid, cu expoziţia „Pablo Picasso şi dematerializarea sculpturii”. Se vor încheia în aprilie 2024 la Petit Palais, la Paris, cu o retrospectivă despre „Parisul modernilor” (1905-1925).

În total, evenimentele în memoria artistului spaniol, descris de ministrul francez drept „cel mai faimos şi emblematic artist al artei moderne”, vor avea loc în principal în Spania, Franţa şi Statele Unite, dar şi în Germania, Elveţia, România şi Belgia.

Printre instituţiile mobilizate se numără Muzeul Metropolitan de Artă (Met) din New York, Muzeul Prado din Madrid, Muzeul Guggenheim din Bilbao, Centrul Pompidou din Paris, Fundaţia Beyeler din Basel şi Muzeele Picasso din Barcelona şi Paris.