65 de elevi din Miercurea-Ciuc și Gheorgheni vor fi selectați într-un proiect european câștigat de ISJ

65 de elevi din Miercurea-Ciuc și Gheorgheni vor fi selectați într-un proiect european câștigat de ISJ

Distribuie

Un număr de 265 de elevi, de la două licee din Miercurea-Ciuc și Gheorgheni, vor fi selectați într-un proiect european câștigat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Harghita, în parteneriat cu cele două unități de învățământ, care pune accent pe organizarea de stagii de practică la agenți economici, îndrumarea în carieră, dar și derularea unor acțiuni de promovare a dezvoltării durabile și locurilor de muncă verzi.

Potrivit unui comunicat transmis presei, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, în calitate de beneficiar, împreună cu cei doi parteneri, respectiv Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni” din Miercurea-Ciuc și Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni, a demarat implementarea proiectului INSERT – „Practica verde, practica viitorului“’”.

„INSERT are ca obiectiv general îmbunătățirea calității, accesibilității, eficacității și relevanței sistemului de educație și formare din ÎPT (învățământ profesional și tehnic – n.red.), prin optimizarea stagiilor de practică și promovarea instruirii practice în perspectiva dezvoltării durabile, în vederea sprijinirii elevilor în dobândirea de competențe-cheie relevante pentru piața muncii și integrarea lor socio-profesională prin atragerea participării în programe de învățare la locul de muncă”, se arată în comunicatul citat.

În cadrul proiectului vor fi selectați 265 elevi din cele două licee, având calificări de nivel trei și patru, respectiv tehnician în activități economice, tehnician în activități de comerț, tehnician în turism, tehnician în administrație, tehnician în achiziții și contractări, tehnician multimedia, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație și tehnician veterinar.

„În INSERT se vor organiza pentru acești elevi stagii de practică la agenți economici, acțiuni de informare și promovare a învățământului profesional și tehnic, sesiuni de dezvoltare socio-profesională și acțiuni de promovare a dezvoltării durabile și locurilor de muncă verzi. Scopul acestora este ca, la finalul proiectului, cel puțin 240 elevi din Miercurea Ciuc și Gheorgheni să obțină o calificare în urma desfășurării stagiilor de practică și absolvirii examenul de certificare”, menționează sursa citată.

Managerul proiectului, inspectorul școlar general adjunct Cristinel Glodeanu, a declarat pentru AGERPRES că se încearcă găsirea unor soluții prin care elevii să fie îndrumați să-și găsească cel mai bun loc de muncă, în concordanță cu pregătirea lor.

„În acest proiect, 265 de elevi, pe lângă partea de instruire practică pe care o vor face suplimentar față de cea din planul cadru, vor avea parte și de activități de dezvoltare durabilă, vor avea parte și de îndrumare în carieră. Prin acest proiect, încercăm să găsim soluții astfel încât elevii să fie îndrumați ca, în funcție de abilitățile, cunoștințele și deprinderile pe care le au, să-și aleagă cel mai bun loc de muncă în concordanță cu pregătirea lor. Este un proiect care se va desfășura pe parcursul a doi ani de zile și sperăm ca acest lucru să fie un exemplu de bună practică pe care îl vom multiplica și în perioada de sustenabilitate a proiectului, dar ne dorim ca și alte instituții să depună proiecte sau să acceseze fondurile europene pentru a putea să vină în sprijinul elevilor. Este un lucru benefic ca să completăm aceste sume de la bugetul de stat cu fondurile europene pentru dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, dar nu numai, pentru că toate aceste lucruri sunt în beneficiu elevilor care sunt beneficiarii direcți ai actului educațional”, a declarat Cristinel Glodeanu.

În comunicatul citat se mai menționează că elevii înscriși în proiect vor avea posibilitatea să participe la „stagii de practică atractive și interactive”, iar toți cei care finalizează stagiul de practică vor primi o bursă de 500 lei, valoarea totală a bugetului destinat burselor fiind de 132.500 lei.

De asemenea, se vor organiza 9 concursuri de practică pentru elevii care finalizează activitățile, la care se vor acorda premii în valoare totală de 14.400 lei.

Participanții vor avea oportunitatea dezvoltării competențelor privind dezvoltarea durabilă și a meseriilor verzi, dar vor primi și sprijin pentru înscrierea la examenele de certificare a calificărilor profesionale.

„De asemenea, pentru a atrage un grup țintă mai larg, se va organiza caravana INSERT ÎN PRACTICÃ care va promova beneficiile practicii în șase comunități defavorizate din județ, precum și 9 ateliere tematice cu invitați elevi din școli gimnaziale, în care elevi din proiect vor prezenta meseriile pentru care se pregătesc”, mai arată sursa citată.

Totodată, cele două unități de învățământ partenere vor fi dotate cu echipamente pentru câte un laborator de practică fiecare.

„Proiectul se va desfășura timp de 24 luni, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2026 și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare aferent perioadei de programare 2021-2027, având un buget de 2.465.309,27 RON, din care 2.095.512,88 RON cofinanțare UE”, se mai menționează în comunicatul transmis presei. 

Citește și Site-ul Ministerului Educaţiei, atacat cibernetic: Hackerii – școala este o pierdere de timp