Chiar dacă tehnologia avansează pe zi ce trece, acest lucru nu face ca produsele de papetărie, de la hârtie, pixuri şi creioane şi până la agende, caiete sau stilouri să devină mai puţin relevante sau mai puţin utilizate.
Ritmul vieţii de astăzi este mai alert şi diferit faţă de cel al epocilor sau secolelor precedente, însă anumite lucruri dăinuie mai presus de timp şi de schimbările sociale, economice sau politice.
Oameni din întreaga lume utilizează în continuare produse de papetărie diverse, desigur, nu la acelaşi nivel ca acum 20, 30 sau 40 de ani. Nu numai lumea din jur s-a schimbat, ci şi felul în care arată obiectele de papetărie şi modul în care oamenii le utilizează.
Spre exemplu, în trecut, agendele se foloseau pentru a scrie numere de telefon şi adrese importante, însă astăzi acest lucru se face mai uşor ca niciodată cu telefonul. Astfel, agendele s-au transformat şi ele, devenind obiecte ce ajută la planificarea şi organizarea timpului, jurnale personale, sau locul în care ne notam idei ori planuri de viitor.
Printre cele mai utilizate produse de papetărie la nivel global se număra instrumentele de scris. Dintre toate acestea, doar câteva sunt extrem de populare şi cunoscute. Printre ele se număra stilourile, pixurile şi creioanele.
Creioanele există într-o multitudine de forme, de la creioane mecanice la creioane colorate şi carioci, iar copii, adolescenţi şi adulţi de toate vârstele, de pe toate continentele le folosesc mai des sau mai rar la şcoală, la muncă sau acasă.
Dacă vrei să afli mai multe despre acest instrument special de scris, descoperă 8 lucruri pe care nu le ştiai despre creioane:
- În lume se fabrică peste 13 de miliarde de creioane în fiecare an.
- Creioanele au inspirat numeroşi autori. E. Hemingway şi J.Steinbeck se număra printre faimoşii scriitori care au folosit acest instrument pentru a da viaţă operelor lor.
- Un creion obişnuit poate scrie zeci de mii de cuvinte, iar specialiştii au estimat că cifra exactă se învârte în jurul numărului 45.000.
- Când vine vorba de creioane colorate şi carioci, un brand celebru produce peste 600 de milioane de astfel de produse anual. Este vorba despre Crayola, o firmă renumită în industrie, în special pentru creioanele sale colorate cerate.
- Un singur copac poate produce lemnul necesar pentru fabricarea a aproximativ 300.000 de mine de creion colorate.
- În medie, poţi ascuţi un creion de până la 17 ori.
- Înainte să se inventeze guma de şters, firimiturile de pâine se foloseau pentru a şterge greşelile de scriere sau desen realizate cu creionul. În 1770, Edward Nairne a inventant guma de şters. Se spune că acesta a făcut marea descoperire din greşeală, folosind accidental o bucată de cauciuc pentru a şterge urmele creionului, în loc de clasicele firimituri de pâine.
- Cel mai mare set de creioane colorate din lume conţine 500 de culori şi aparţine unei companii numite Felissimo.
Poate că lucrurile de mai sus te-au mirat sau te-au impresionat ori poate că ţi-au trezit curiozitatea pentru a afla mai multe despre creioane, însă un lucru este cert, acestea vor rămâne în istorie ca una dintre cele mai bune invenţii ale lumii.
Sursa foto: Pexels.com
📢 Vrem să auzim părerea ta!
Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!
👉 Urmărește-ne pe Facebook