8 mai 1921: Înființarea Partidului Comunist Român

Partidul Comunist Român (PCR) a fost creat la data de 8 mai 1921 ca rezultat al scindării ramurii bolșevice de extremă stânga de Partidul Social Democrat Român (istoric). A funcționat în diferite perioade sub diferite denumiri oficiale: între 1921-1945 drept Partidul Comunist din România, și între 1954-1965 drept Partidul Muncitoresc Român. Din 1965 PMR redevine Partidul Comunist Român (PCR)

După 1918, formațiunea a funcționat în ilegalitate. Închisoarea Doftana, lagărul de la Târgu-Jiu sau penitenciarul de la Caransebeș au avut deținuți comuniști până la sfârșitul celei de a doua conflagrații. Prin aceste locuri de detenție au trecut, printre foarte mulți alți lideri comuniști, și Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceaușescu.

Primul secretar general a fost Gheorghe Cristescu, de meserie plăpumar. Acesta a fost însă exclus din Partidul Comunist Român în 1926 și a fost închis în perioada 1950 – 1954. Reabilitat de Nicolae Ceaușescu în 1971. A murit în 1973.

Printre membrii inițiali s-au aflat și numeroși intelectuali, gen Lucrețiu Pătrășcanu, jurist și sociolog sau istoricul Petre Constantinescu-Iași.

În iunie 1921, adevărații lideri ai partidului socialist au amendat hotărârile votate la congresul din mai 1921 și din acel moment muncitorimea română a fost reprezentată politic de două partide: unul moderat ca doctrină, social-democrat reformist, și celălalt revoluționar, partidul comuniștilor. Imediat după scindare, noul formatul PCdR s-a afiliat la Internaționala a III-a.

Citește și Lucrețiu Pătrășcanu, jurnalistul cu peste 10 pseudonime

Abia la cel de-al doilea congres al Partidului Comunist, desfășurat la Ploiești, la 3-4 octombrie 1922, au fost puse bazele noului partid comunist. La acest congres a fost adoptat un nou nume, „Partidul Comunist din România, Secție a Internaționalei Comuniste”.

Partidul comunist și-a început ascensiunea la putere în România după actul de la 23 august 1944, la care a participat în calitate de membru al Blocului Național Democrat (BND). Apoi, conform strategiei staliniste și cu sprijinul trupelor sovietice, PCR și-a eliminat treptat adversarii. După abdicarea forțată a regelui Mihai I, în urma loviturii de stat de la 30 decembrie 1947, s-a instaurat Republica Populară Română.

Între 1947 și 1989, PCR a fost singurul partid politic oficial care a activat pe scena politică din România.

În articolul 3 al Constituției României din 1965, PCR era numit „forța politică conducătoare a întregii societăți din Republica Socialistă România”. Sub conducerea PCR în România a fost instaurată dictatura proletariatului, în economie s-a instituit dirijismul, societatea civilă a fost alterată de principiile dictatoriale ale PCR, iar cenzura a inhibat libertatea de exprimare.

„Și totuși oricare ar fi judecata istoricilor în viitor, este azi evident că globalmente vorbind, experiența comunismului pentru români a fost traumatică. În economie a înlocuit spiritul întreprinzător cu controlul centralizat; în politică și viața socială a înecat societatea civilă în instituții fără integritate; în viața intelectuală a sufocat libera expresie a spiritului uman, și cel mai grav, a adus prejudicii incalculabile moralei colective prin proliferarea legilor dar disprețul pentru Lege.” – scria istoricul Keith Hitchins cu mai mulți ani în urmă.

Keith Hitchins a fost un istoric american, membru de onoare al Academiei Române și doctor honoris causa al universităților din Cluj-Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Târgu Mureș, Timișoara și Iași.

Comentariu

  1. Guvernul Ion I.C. Brătianu a scos partidul comunist în ilegalitate
    (1924-1944) pe motiv că luptă pentru autodeterminarea unor provincii, Transilvania, Dobrogea și in special a Basarabiei pentru autodeterminare și chiar despărțirea de statul român.
    Acest lucru, nu se pomenește de către PCR după 1944… și nici astăzi, de către comuniștii trecuți
    la PSD după 1989 care preamăresc epoca Ceaușescu și
    comunismul românesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *