A. C. Cuza, „naționalist înfocat” și „xenofob ireductibil”, discurs antisemit în Adunarea Deputaților

Caracterizat de Constantin Argetoianu ca “naționalist înfocat” și “xenofob ireductibil”, A. C. Cuza s-a făcut remarcat în prima jumătate a secolului XX prin discursul său agresiv și grotesc. O mostră o reprezintă ședința de joi, 10 februarie 1933 a Adunării Deputățiilor, din care reproduc în continuare.

D. profesor A. C. Cuza: D-lor deputați, oriunde vă veți duce d-voastră, veți găsi în toate serviciile statului, progresiv, elemente jidănești, care sunt elemente de dezordine și de anarhie.
D. Aureliu Weiss: Aceasta este o minciună. Sunt patrioți și lucrează pentru binele țării. (Întreruperi pe băncile L. A. N. C.).
D. profesor A. C. Cuza: Aceste elemente sunt prin esența lor elemente vrăjmășești și anarhice. Întreg comunismul din Rusia, toată lumea o știe, se datorește jidanilor. Toate agitațiile comuniste care au fost descoperite la noi au ca agenți exclusiv pe jidani. (Aplauze pe băncile L. A. N. C.).
Acesta este adevărul. Și atunci, agitațiile de la căile ferate sunt și ele agitații comuniste, de origine jidănească, puse la cale de jidani. (…)

D. Emanoil Socor: Este rușinos ce faci d-ta. Să-ți fie rușine.
D. profesor A. C. Cuza: La Jilava, târtane. (Zgomot).
D. Aureliu Weiss: Ești murdar și nedelicat. (Întreruperi pe băncile L. A. N. C., zgomot).

La un moment dat, Emanoil Socor aduce în discuție un plagiat al lui A. C. Cuza pe marginea căruia s-a publicat în mai multe ziare din epocă.

D. Emanoil Socor: Dacă ar fi plagiat ca d-ta (Eduard Mirto) ajungea profesor universitar.
D. profesor A. C. Cuza: Taci din gura jidane! La Jilava cu tine, să stai acolo cinci ani, cât ai fost condamnat pentru trădare. Voci de pe băncile L. A. N. C.: Taci din gură jidane! La sare!
Emanoil Socor: D-ta ești condamnat pentru plagiat. Aceasta e o rușine!
D. profesor A. C. Cuza: Stai jos, jidane!

Discuțiile continuă o perioadă lungă pe același ton agresiv, președintele de ședință, Ștefan Cicio Pop, fiind nevoit să intervină și să facă apel la calm, fără succes.

D. Șt. Cicio-Pop, președinte: Binevoiți a da pace jidanilor, ei sunt elemente de ordine.
D. profesor A. C. Cuza: D-l președinte, foarte bine intenționat, mă invită să dau pace jidanilor. Îl rog pe d. președinte să spună jidanilor să ne dea pace nouă în România și să plece din România și nu mai avem nimic de zis împotriva lor.

L. A. N. C. semnifică abrevierea de la Liga Apărării Național-Creștine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *