A fost desemnat câștigătorul Premiului Naţional de Istorie „Nicolae Iorga”

Muzeograful Casei Memoriale „Nicolae Iorga” din municipiul Botoşani, George Lucian Arhip, a primit, vineri, Premiul Naţional de Istorie „Nicolae Iorga”, acordat de asociaţia culturală Nicolae Iorga şi Primăria municipiului Botoşani.

Premiul, în valoare de 6.000 de lei, i-a fost înmânat de primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, în cadrul unei gale desfăşurate în sala de şedinţe a Consiliului Local al municipiului Botoşani, cu prilejul împlinirii a 151 de ani de la naşterea lui Iorga.

Câştigătorul Premiului Naţional de Istorie „Nicolae Iorga” a fost desemnat de un juriu condus de istoricul Andrei Pippidi, nepotul lui Iorga. Juriul a apreciat cele două volume lansate de George Lucian Arhip în 2020 şi în 2021, „Din colecţia Casei Memoriale Nicolae Iorga Botoşani. Catalogul operelor istoricului (1892- 1940)” şi „Nicolae Iorga – o bibliografie”.

„Iorga este una dintre cele patru personalităţi ale judeţului Botoşani cu care ne mândrim. Era firesc să fie onorat astăzi, la 151 de ani de la naşterea marelui istoric. Am avut prilejul să putem acorda premiul în sala de Consiliul Local, cu o finanţare care a fost aprobată”, a afirmat Cosmin Andrei, citat de Agerpres.

Citește și Nicolae Iorga, despre violențele extremei drepte din 1923-1924

George Lucian Arhip are 40 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Geografie, specializarea muzeologie, din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, dar şi al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti.

„Premiul reprezintă o imensă onoare şi o bucurie extraordinară, pentru că un juriu distins a apreciat munca făcută la Casa Memorială Nicolae Iorga şi cred că nu poate exista un sentiment mai înălţător decât faptul că o comisie formată din istorici şi profesori de renume a apreciat ce s-a realizat acolo”, a declarat, la rândul său, laureatul marelui premiu.

Acesta este cel de-al 20-lea premiu acordat pentru unui cercetător din domeniul ştiinţelor umaniste care, prin lucrările şi prin activitatea sa, s-a dedicat studiului personalităţii şi operei istoricului de origine botoşăneană.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook