Oradea: A fost lansat Festivalul Internaţional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári”

Un grup de elevi ai Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, membrii noului Fotoclub al şcolii, împreună cu directoarea instituţiei de învăţământ, Anca Mile, au participat duminică, în Cetatea Oradea, la o manifestare culturală dedicată Zilei Culturii Naţionale, informează Agerpres.

Cu această ocazie a fost lansată şi ediţia a XI-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, organizat de AIEFA, sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), care va cuprinde mai multe manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie) şi Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie).

Muzeografa Cristina Puşcaş le-a prezentat participanţilor în deschidere, într-un tur ghidat, istoricul Cetăţii din Oradea, parte importantă a Patrimoniului Culturii Naţionale.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale Euro Foto Art (AIEFA), Ştefan Tóth István, a vorbit apoi în Galeria „Euro Foto Art”, care este Centru Expoziţional FIAP în România, despre contextul în care a fost legiferată Ziua Culturii Naţionale prin lege, în anul 2010.

Citește și Oradea: Lucrări de reabilitare a statuii poetului Mihai Eminescu

„Mă bucur că şi eu am contribuit la această iniţiativă, cu ocazia solicitării patronajului pentru prima Expoziţie a Artiştilor Fotografi Români de Pretutindeni, când am prezentat în anul 2005 ministrului Culturii Mona Muscă propunerea scrisă privind oficializarea acestei zile,” a subliniat, în discursul său, preşedintele AIEFA.

În continuare, cunoscutul artist fotograf a susţinut o expunere despre rolul şi locul artei fotografice în cultura naţională, după care le-a prezentat invitaţilor lucrările din expoziţia curentă, o selecţie a celor mai premiate fotografii realizate de membri ai acestui centru, din Grecia, România, Republica Moldova şi Ungaria.

În încheierea evenimentului, muzicianul Thurzó Sándor József din Oradea a interpretat la violă mai multe piese din repertoriul românesc transcrise pentru violă solo de către interpret: „Balada” de Ciprian Porumbescu, „Moment zglobiu” de Corneliu Torsan şi „Din drâmboaie „de Hilda Jelea.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” (AIEFA) în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, prin secţia Muzeul Oraşului Oradea, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, cu sprijinul Summit Agro România.