Dicţionarul multimedia al teatrului românesc – post 1989, curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu, continuă cu lansarea unei a treia ediţii, proiect creat integral online, în care a fost adăugat conţinut nou.
„Dacă la ediţiile anterioare cercetarea s-a concentrat pe perioada modernă a teatrului românesc, 1950 – 1990, în 2022 am documentat memoria teatrului din perioada 1989 – 2000. Primii 10 de ani după schimbarea din 1989 a regimului politic au fost marcaţi în teatru de maturizarea unei generaţii de regizori care tocmai debutase înainte de acest moment şi de apariţia a noi metode de lucru şi noi estetici.
Marii regizori care încă sunt reperele mişcării teatrale de la noi – Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Gabor Tompa, Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija – au creat în această perioadă spectacole ce definesc istoria recentă a teatrului românesc şi îşi merită locul în memoria culturală a scenei româneşti. Actorii ‘generaţiei de aur’ au ajuns la maturitate artistică în această perioadă, creând marile lor roluri”, se arată într-un comunicat.
Proiectul este produs de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Prima ediţie a Dicţionarului multimedia al teatrului românesc a fost lansată în 2020.