Caravana filmului românesc a început duminică seara, în centrul oraşului Tulcea, cu proiecţia filmului documentar „Cenaclul Flacăra – Te salut, generaţie-n blugi!”, regizat de de Cornel Diaconu, evenimentul susţinut de Primăria municipiului dorind să comemoreze artişti români care au marcat generaţii.
Proiecţia a debutat cu recitalul „Cenaclul Flacăra 50 cu Andrei Păunescu şi invitaţii săi” la care au participat Vanghele Gogu, Maria Măgirescu şi Adriana Păunescu, prima seară a evenimentului consemnând atât împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea cenaclului, cât şi împlinirea a 80 de ani de la naşterea poetului.
„În serile următoare invităm publicul de toate vârstele să urmărească atât filme dedicate copiilor, cum ar fi ‘De ce are vulpea coadă?’, regia Cornel Diaconu sau ‘Povestea dragostei’, filmul realizat de Ion Popescu Gopo de la a cărei naştere se împlinesc 100 de ani, dar şi filme cu tentă dramatică sau parodică, cum ar fi ‘Iubire elenă’ al regizorului Geo Saizescu, ‘Poker’, în regia lui Sergiu Nicolaescu sau ‘Nunţi, botezuri, înmormântări’, recentul succes al regizorului Alexandru Lustig”, se arată în comunicatul de presă al organizatorilor.
Citește și Eforie Sud lansează primul centru permanent de cultură și artă contemporană în Grădina Cinemascop
Potrivit sursei, un alt eveniment major al evenimentului îl va reprezenta seara de vineri, 21 iulie, petrecută cu polivalentul artist Horaţiu Mălăele, care, începând de la ora 20,00, va susţine recitalul „Sunt un orb”, urmat de proiecţia filmului „Funeralii fericite”, al cărui regizor şi interpret principal este.
Caravana filmului românesc are ca scop promovarea filmului românesc, include două secţiuni „Capodopere ale cinematografiei naţionale” şi „Cartea şi filmul”, şi este organizată din anul 2013 de Asociaţia CineCultura, în parteneriat cu MDV Audio Studio şi Digifilm Design.
În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximativ de 200.000 de spectatori.
Proiectul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual şi al Arhivei Naţionale de Filme.