Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare a început, joi seara, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova cu spectacolul „887”, scris, regizat şi interpretat de Robert Lepage şi prezentat de Compania Ex Machina, din Quebec, Canada.
Prezent la festivitatea de deschidere, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat că, din perspectiva ministerului pe care îl conduce, Festivalul Internaţional Shakespeare este un festival foarte important pe care îl finanţează şi care se află în topul festivalurilor de teatru din România, alături de Festivalul Naţional de Teatru şi de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.
„Este primul festival care începe de ziua mea de naştere, deci va fi cu noroc, mai ales că este a XIII-a ediţie şi în teatru 13 este cu noroc şi în general 13 este cu noroc. Mulţumesc celor care sunteţi aici, mulţumesc celor din presă care sunteţi acum aici, este important ca tot ceea ce este bun să ajungă la oameni. Ştiu că nu întotdeauna cultura face rating, dar nici nu are cum să încerce să facă rating dacă nu provocăm publicul şi cu ştiri din zona culturală.
Vreau să îl felicit pe domnul Boroghină (n.red.: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Shakespeare), pentru ce a născut dumnealui, acest fenomen extraordinar de frumos care ţine de atâta timp şi sunt convins că va ţine mulţi ani de acum încolo. Din perspectiva Ministerului Culturii este un festival foarte important pe care ministerul îl finanţează, mă bucur că şi autorităţile locale finanţează acest festival, pentru că până la urmă cultura este ce rămâne, ce ne leagă şi ce ne ţine la un loc ca naţie”, a spus Romaşcanu.
Citește și 16 trupe de teatru şi un program cu activități interactive, la Festivalul Internaţional de Animație Gulliver – Galați
În context, acesta a făcut referire şi la războiul din Ucraina, afirmând că „modul cum poporul ucrainean s-a mobilizat şi a luptat cu inamicul e o dovadă a unei culturi care a lucrat secole în sufletul şi în sângele lor”.
„Şi aş vrea să fac o paralelă, pentru că suntem la câţiva kilometri de un conflict sângeros şi inuman: toţi ne-am minunat la un moment dat de modul cum poporul ucrainean s-a mobilizat şi a luptat cu inamicul. Aste e o dovadă a unei culturi care a lucrat secole în sufletul şi în sângele lor. Asta este ceea ce fac aceşti oameni minunaţi. Poate nu întotdeauna pare important ceea ce se întâmplă, dar tot ceea se întâmplă în domeniul artistic, cultural ne creşte şi ne pregăteşte să fim unii lângă alţii şi la bine, dar şi la rău. Avem doi ani în spate de pandemie, când manifestările de felul acesta au fost suspendate.
Lumea are o foame fantastică de cultură şi de participare împreună la evenimente de suflet, iar noi finanţăm foarte multe festivaluri. Este şi acesta un barometru al nevoii de cultură a oamenilor, faptul că se organizează foarte multe. Dar în topul festivalurilor rămâne, alături de Festivalul Naţional de Teatru, alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, şi Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova”, a subliniat ministrul Culturii.
La festivitatea de deschidere au mai participat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, cele două instituţii locale care au susţinut financiar organizarea evenimentului.
Citește și Răzvan Mazilu – director artistic al Galei Tânărului Actor – HOP
Cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare se desfăşoară la Craiova în perioada 19-29 mai, sub genericul „William Shakespeare – Universalul”. Festivalul este organizat, ca în fiecare an, de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Fundaţia Shakespeare. Peste 160 de evenimente – spectacole de teatru, performance-uri, instalaţii multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecţii de film în aer liber, lansări de carte, conferinţe şi dezbateri – vor avea loc în 20 de spaţii (indoor & outdoor), într-un eveniment ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internaţional, cât şi publicului larg.
În calitate de partener al evenimentului, Primăria municipiului Craiova a alocat 2.500.000 lei de la bugetul local pentru organizarea manifestărilor din acest an ale Festivalului Internaţional Shakespeare, exclusiv pentru evenimentele organizate în Craiova. Conform hotărârii de CL, organizatorii vor permite accesul gratuit cetăţenilor, în mod egal, pe principiul primul venit primul servit, pe bază de invitaţii ridicate de la Agenţia teatrului, la fiecare spectacol de sală interioară.
Festivalul se desfăşoară sub egida Ministerului Culturii, a Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Craiova, Consiliului Judeţean Dolj, Institutului Cultural Român, Uniunii Teatrale din România.