”A manifesta”, desemnat cuvântul anului 2024 de dicţionarul Cambridge

Distribuie

”A manifesta” a fost desemnat cuvântul anului 2024 de dicţionarul Cambridge după ce vedete precum starul pop Dua Lipa şi gimnasta Simone Biles au vorbit despre „manifestarea succesului”, informează DPA.

Termenul, care a câştigat teren pe TikTok şi alte reţele de socializare, a fost căutat de aproape 130.000 de ori pe site-ul Cambridge Dictionary anul acesta.

Potrivit editorilor dicţionarului, a fost unul dintre cele mai căutate cuvinte ale anului 2024.

Wendalyn Nichols, managerul editorial al Cambridge Dictionary, a spus că termenul ”manifest” a ”crescut notabil în căutări” anul acesta.

”Utilizarea sa s-a extins foarte mult în toate tipurile de media graţie unor evenimente din 2024 şi arată cum, de-a lungul timpului, se pot schimba semnificaţiile unui cuvânt”, a declarat ea.

Dua Lipa a spus anul acesta că şi-a „manifestat succesul” înainte de a fi cap de afiş la Festivalul Glastonbury.

Potrivit lexicografilor, termenul ”a manifesta” a evoluat la sensul de ”a imagina realizarea unui lucru pe care ţi-l doreşti, cu credinţa că dacă faci acest lucru, probabilitatea de a se întâmpla este mai mare”.

Dr. Sander van der Linden, autorul volumului ”Psihologia dezinformării” şi profesor de psihologie socială la Universitatea Cambridge, a avertizat că ideea manifestării succesului nu are o validitate ştiinţifică.

”Manifestarea este ceea ce psihologii numesc ‘gândire magică’ sau iluzia generală că anumite ritualuri mentale specifice pot schimba lumea din jurul nostru”, a spus el.

”Manifestarea a câştigat o popularitate enormă în timpul pandemiei, cu miliarde de vizualizări pe TikTok, inclusiv populara metodă 3-6-9 care presupune notarea dorinţelor de trei ori în timpul dimineţii, de şase ori în timpul după-amiezii şi de nouă ori înainte de culcare”.

Citește și Ministerul Educaţiei: Limba română va fi parte din oferta educaţională a Universităţii Cambridge

”Această procedură promovează un comportament obsesiv-compulsiv fără beneficii vizibile. Putem însă să-i învinovăţim pe oameni că încearcă după ce celebrităţi cunoscute au ‘manifestat’ în mod deschis pentru succes? ‘A manifesta’ pentru avere, iubire şi putere poate duce la aşteptări nerealiste şi dezamăgire”, a mai spus profesorul.

”Să ne gândim la ideea periculoasă potrivit căreia pot fi vindecate boli grave doar dorindu-ne ca acestea să dispară. Există cercetări despre valoarea gândirii pozitive, autoafirmare şi stabilirea unor obiective. A crede în propria persoană, a avea o atitudine pozitivă, stabilirea unor obiective realiste şi a face efortul necesar dau rezultate întrucât oamenii aduc shimbări în lumea reală. Cu toate acestea, este crucial să înţelegem diferenţa dintre puterea gândirii pozitive şi schimbarea realităţii cu puterea minţii – prima este sănătoasă, în timp ce cea de-a doua este pseudoştiinţă”, a adăugat el.

Cel mai vechi sens al cuvântului ”a manifesta” – pe care poetul englez Geoffrey Chaucer îl ortografia ”manyfest” în secolul al XIV-lea – este sensul adjectival ”uşor de observat sau evident”.

La mijlocul anilor 1800, acest sens adjectival a fost folosit în politica americană în contextul ”destin manifest”, credinţa potrivit căreia coloniştii americani au fost în mod clar destinaţi să se extindă pe teritoriul Americii de Nord.

Chaucer a folosit, de asemenea, cel mai vechi sens al verbului ”a manifesta” ”pentru a exprima un lucru clar, prin semne şi acţiuni”, iar Shakespeare a folosit ”manifest” ca adjectiv în ”Neguţătorul din Veneţia”.

Verbul este folosit în continuare în acest mod: spre exemplu, oamenii îşi pot manifesta nemulţumirea sau simptomele unei afecţiuni se pot manifesta.

Lipsa încrederii într-o companie se poate manifesta printr-o scăderea a preţului acţiunilor.

Sensul de a clarifica un lucru este reflectat în cuvântul înrudit ”manifest”: ”o declaraţie scrisă a credinţelor, obiectivelor şi politicilor unei organizaţii, în special ale unui partid politic”.