A murit academicianul Dumitru Protase

Academicianul Dumitru Protase, istoric și arheolog, profesor universitar la UBB Cluj-Napoca, s-a stins luni din viață la vârsta de 96 de ani. 

Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător la Institutul de Istorie “George Bariţiu” din. Cluj-Napoca al Academiei Române, scrie pe pagina sa de Facebook: „Va rămâne în memoria iubitorilor Muzei Clio prin lucrările sale dedicate Daciei daco-romane și problemei continuității, iar a intelectualilor clujeni și năsăudeni prin ținuta sa elegantă, impecabilă, de universitar care și-a respectat statutul social-academic, dar nu și-a uitat niciodată originile și rădăcinile, nici liceul din Năsăud, pe care l-a absolvit ca șef de promoție și unde se întorcea cu mare drag pentru a-i însufleți și inspira pe elevi înspre dragostea de carte și importanța educației în viața și formarea omului.”

Dumitru Protase s-a născut la 1 februarie 1926 în localitatea Mocod, județul Bistrița – Năsăud și a absolvit Facultatea de Istorie a Universității ”Babeș” din Cluj în anul 1950.

A fost profesor universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, membru de onoare al Academiei Române din anul 2003.

În cariera sa, a scris 17 cărți despre arheologia și istoria veche a României.

Citește și A murit filosoful și eseistul Tudor Cătineanu, cu o lună înainte de a împlini 80 de ani

În activitatea de cercetare s-a aplecat în special asupra istoriei Daciei romane şi postromane. Între lucrările şi studiile sale se distinge cartea în două volume „Autohtoni în Dacia” (1980, 2000).

Lucrarea sa „Riturile funerare la daci şi daco-romani” (1971) a primit Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române (1974).

În 24 octombrie 2016, preşedintele României a conferit academicianului Dumitru Protase Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată cercetării şi educaţiei, pentru excelenţa de care au dat dovadă lucrările sale de aprofundare a istoriei Daciei”

Înmormântarea va avea loc joi, 28 aprilie, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.