A murit actrița Ileana Stana Ionescu

A murit actrița Ileana Stana Ionescu

Distribuie

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu. O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Cine a fost Ileana Stana-Ionescu

Ileana Stana-Ionescu, născută în 1936, a fost o actriță cu o carieră vastă în teatru, televiziune și film. Mama ei avea origini italiene, iar tatăl său a murit în Al Doilea Război Mondial, când ea avea doar șase ani. De la vârsta de cinci ani, a trăit cu familia în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul.

După absolvirea liceului teoretic, Ileana Stana-Ionescu s-a mutat la Reșița, unde locuia un unchi de-al tatălui. Acolo, a început să frecventeze spectacolele trupei locale de teatru și a debutat în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes din „Școala femeilor” de Molière. În 1959, s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț și, în 1965, a devenit actriță la Teatrul Național din București, continuând să joace și în producții de televiziune. Din 2002, a fost societar de onoare al Teatrului Național din București.

A fost căsătorită cu actorul Andrei Ionescu și a avut, de asemenea, o carieră politică, fiind aleasă deputat de București în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italienilor din România. A fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Panama.

 Citește și Actorul Bill Cobbs a murit la vârsta de 90 de ani

De-a lungul carierei sale, Ileana Stana-Ionescu a interpretat numeroase roluri în teatru, printre care se numără:

  • La Teatrul de Stat din Reșița: Zina în „Familia lui Allan” (1959), Natalia în „Vassa Jeleznova” (1958), Tereza în „Rețeta fericirii” (1958), și altele.
  • La Teatrul Tineretului din Piatra Neamț: Ema și Anca în „Fii cuminte, Cristofor!” (1964), Lady Torrance în „Orfeu în infern” (1964), Cherry în „Stația de autobuz” (1964), și altele.
  • La Teatrul Național din București: Corul norilor în „Comedia norilor” (2009), Doamna Mase în „Molto, gran’ impressione” (2009), Amelia în „Sâmbătă, duminică, luni” (2007), și multe altele.

În filmografie, a apărut în producții ca „Merii sălbatici” (1964), „Un film cu o fată fermecătoare” (1967), „Păcală” (1974), „Dumbrava minunată” (1980), „Secretul lui Bachus” (1984), și numeroase altele.

Ileana Stana-Ionescu a primit mai multe premii și distincții pentru activitatea sa artistică, printre care Clacheta de aur U.A.R.F. în 2001, Premiul de Excelență al Galei UNITER, Premiul ACIN România pentru rol secundar în filmul „Aici nu mai locuiește nimeni” (1996), și Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler în 2002.

A decedat pe 30 iunie 2024, lăsând în urmă o moștenire impresionantă în lumea teatrului și filmului românesc.

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro