A murit arhitectul Gheorghe Leahu, la vârsta de 89 ani

Arhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut pentru acuarelele care prezintă imagini inedite ale Bucureştiului, surprinse cu acurateţe şi atenţie pentru detaliu, a murit la vârsta de 89 de ani, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti.

„Despărţirea de un prieten drag, de un om admirabil, care a iubit oraşul ridicându-i clădiri imaginate de el şi care a lăsat moştenire generaţiilor viitoare, prin minunatele sale acuarele, farmecul trecutului Capitalei noastre, este foarte grea. (…) Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei îndoliate!”, a transmis muzeul.

Arhitectul Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia.

A urmat cursurile Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” între anii 1951 şi 1957, unde a avut ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formaţie occidentală, care au activat ca arhitecţi în România interbelică, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu.

În perioada 1957 – 1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect Bucureşti, care realiza planurile urbanistice şi de arhitectură pentru Capitala României, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 – 1980.

Citește și Ghidaje tematice în Muzeul ASTRA dedicate lui Constantin Brâncuși

În anul 2019, Sala de Conferinţe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici a găzduit expoziţia sa intitulată „Curiozităţi arhitectonice bucureştene: Gheorghe Leahu”, majoritatea acuarelelor expuse fiind realizate în anii ’80-’90 ai secolului trecut.

Mesajul reprezentanților Muzeului Municipiului Bucureşti

Despărțirea de un prieten drag, de un om admirabil, care a iubit orașul ridicându-i clădiri imaginate de el și care a lăsat moștenire generațiilor viitoare, prin minunatele sale acuarele, farmecul trecutului Capitalei noastre, este foarte grea.

Arhitect și acuarelist, Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia. A urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură Ion Mincu între anii 1951-1957. Aici a avut ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formaţie occidentală, care au activat ca arhitecţi în România interbelică, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu. Aceştia i-au cultivat un respect deosebit faţă de patrimoniul construit. În perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect Bucureşti, care realiza planurile urbanistice şi de arhitectură pentru Capitala României, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 – 1980.

Sala de Conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici a găzduit, în anul 2019, expoziția sa intitulată „Curiozități arhitectonice bucureștene: Gheorghe Leahu”. Acuarelele prezintă imagini inedite ale Bucureștiului, surprinse cu acuratețe și cu atenție pentru detaliu. Volumele, proporțiile, umbrele și culorile generează o atmosferă urbană aerisită, animată adesea de siluetele unor trecători sau ale unor mașini. Majoritatea acuarelelor sunt realizate în anii ’80-’90 ai secolului trecut.

Citește și Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Naţional, a murit la 68 ani

Remarcabil este faptul că lucrările expuse în 2019 au fost donate de arhitectul Gheorghe Leahu Muzeului Municipiului București.

Cum i-a venit ideea de a dona MMB acele tablouri a dezvăluit într-un interviu acordat pentru „București în 5 minute”: „Eu am găsit, pentru mine personal ca arhitect care am lucrat la Institutul Proiect București, o supapă de evadare de la indicațiile Comitetului Central. Absolut toate lucrările pe care le făceam trebuiau să fie potrivit indicațiilor tovarășului Ceaușescu și conform Notei Cancelariei. Treaba asta a mers un an, doi, trei. La un moment dat mi-am spus: domnule, nu se poate să nu găsesc o metodă prin care să-mi fac singur programul și să-mi aleg singur subiectele. Și așa, cu totul neașteptat, m-am apucat să fac acuarelă. Am făcut acuarele atât cât mi-a fost posibil.

Am avut o activitate profesională foarte grea. Și, totuși, în anumite zile de vară, când Soarele apunea târziu, sau în rarele zile libere, am început să fac câte o acuarelă. Și m-am trezit acum, la vârsta pe care o am, că am un număr de 800 de acuarele. Și am spus așa: e păcat de Dumnezeu să le dau rând pe rând pentru vânzare, fiecare în câte o librărie sau undeva, în loc să le păstrez pe toate împreună ca să reprezinte un centru de cunoaștere a orașului București de către cei care vor trece și le vor vedea. Iar Muzeul Municipiului București a organizat splendid lansarea expoziției, mulțumesc foarte mult! Din punctul meu de vedere a fost o frumoasă reușită. După vernisaj, m-am întâlnit cu mulți colegi și prieteni care mi-au spus că au fost și au văzut expoziția, și m-au felicitat”.

Citește și Scriitorul, dramaturgul şi academicianul francez René de Obaldia a murit la vârsta de 103 ani

Arhitectul Gheorghe Leahu a imortalizat pentru viitor Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor, Liceul de muzică Dinu Lipatti, Piața Gării de Nord și Magazinul Sora, Gara Obor, Biserica Popa Chițu, Str. Doamnei (caracterizată de autor drept strada tipică a Micului Paris), Biserica Lutherană și blocurile din Piața Palatului, Turnul Bărăției, Pasajul Victoriei din fața Palatului Telefoanelor, Biserica Rusă și multe altele. Și toate acestea, după cum spunea directorul Adrian Majuru: „reprezintă un portret citadin realizat fără cenzură, într-un timp când exista cenzură”.

Dincolo de toate, Gheorghe Leahu a fost un arhitect extraordinar. Și vorbea despre acest domeniu cu o imensă pasiune: „Despre arhitectură, pentru că eu sunt arhitect, vă spun așa: este măreață, nu se face precum o compoziție la un pian sau o vioară, se face pe niște clădiri, care uneori au dimensiuni monumentale. Arhitectura este de fapt toată casa în care trăim cu toții. În toate orașele, în toate satele, în toate clădirile pe care le vedem în calea noastră, toate au în ele, zidit, talentul arhitecților”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!