A murit artista și muzeografa Pia Paleologu

Pictoriţa şi muzeografa Pia Paleologu a murit luni, a anunţat fiul său, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu.

Sicriul a fost depus la biserica Silvestru, slujba va avea loc joi, la ora 11,00, iar înhumarea în jurul orei 12,30, la Cimitirul Bellu.

„Noaptea trecută a murit mama mea, pictoriţa şi muzeografa Pia Paleologu. Am depus-o la biserica Silvestru, unde astă seară şi mâine se va săvârşi slujba stâlpilor şi se va citi din Psaltire. Tot la biserica Silvestru va avea loc joi, la ora 11,00, slujba de înmormântare. La Bellu vom ajunge probabil în jur de ora 12,30”, a scris Theodor Paleologu pe pagina sa de Facebook

În 2017 Theodor Paleologul afirma, pentru revista Formula AS, cu privire la mama sa:

„Mama e o persoană foarte discretă, niciodată nu a vrut să dea interviuri sau să iasă în faţă. E un pasaj în Tucidide, în „Războiul Peloponesiac”, în­tr-un discurs al lui Pericle, când el spune că pentru o femeie, cel mai bun lucru e să nu se vorbească despre ea. Sigur, în zilele noastre, pare sexistă o asemenea remarcă, însă vă asigur că mama aşa gândeşte.

Citește și Peste 200 de pictori, graficieni şi sculptori la Bienala Naţională de Artă „Camil Ressu”

Mama e istoric de artă, şi gustul ei ex­traordinar s-a simţit întotdeauna. Cum spun fran­cezii, e une fée de la maison, o zână bună care a re­uşit întotdeauna să facă miracole cu puţin şi să amenajeze un interior într-un mod cu totul special. După ce a murit tata, s-a reîntors la pictură, prima ei iubire. Tablourile ei de azi au ceva foarte diafan, e pictura luminoasă a unei persoane care îşi pierde, progresiv, vederea. Asta e, din păcate, tragedia cu care se confruntă. Însă, în ciuda vârstei de aproape 82 de ani, are o sănătate destul de solidă. În pri­mă­vară, am luat-o cu noi într-o excursie la Bruxelles şi a străbătut muzeele cu o disciplină de spartan.”