A murit cercetătorul Harald zur Hausen, laureat al premiului Nobel pentru medicină

Renumitul medic german Harald zur Hausen, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul cancerului şi laureat al premiului Nobel pentru medicină, a murit la vârsta de 87 de ani, informează DPA.

Omul de ştiinţă a încetat din viaţă duminică, a anunţat luni seară Centrul german pentru cercetări în domeniul cancerului (DKFZ), cu sediul în Heidelberg. Harald zur Hausen s-a aflat la conducerea DKFZ timp de 20 de ani.

”Odată cu el, am pierdut un om de ştiinţă excepţional, care a avut realizări revoluţionare în domeniul virologiei tumorale”, a spus Michael Baumann, preşedintele consiliului de administraţie şi director ştiinţific în cadrul DKFZ.

Virusologul german de renume mondial a fost considerat părintele intelectual al unui vaccin folosit pe scară largă împotriva cancerului cervical şi a altor tumori, contribuţii care i-au adus premiul Nobel pentru medicină în 2008.

”Fără exagerare, se poate spune că Harald zur Hausen a inaugurat o dimensiune complet nouă în prevenţia cancerului”, a spus Michael Baumann.

În activitatea sa de dată recentă, medicul german s-a dedicat cercetărilor care vizau o posibilă legătură între consumul de lapte şi carne de vită şi dezvoltarea cancerului de sân şi de colon.

Citește și Dan Michael Schlanger, preşedinte al Bucharest Jewish Film Festival, a murit