A murit criticul de teatru George Banu. Mesajul ministrului Culturii

Criticul de teatru George Banu a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a anunţat Ministerul Culturii.

„Cu adâncă tristeţe am primit vestea că marele om de teatru George Banu a murit astăzi, 21 ianuarie. A fost o onoare să îl cunosc pe cel a cărui voce a fost, în teatrul românesc şi european, printre cele mai respectate şi apreciate, un exemplu profesional demn de urmat pentru noi. George Banu a avut o activitate impresionantă şi se situează în panoplia marilor personalităţi ale acestui popor, care prin toată munca lor au onorat cultura română, iar nouă ne rămâne datoria de a-i cinsti memoria aşa cum se cuvine! Condoleanţe familiei şi tuturor celor apropiaţi! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale, George Banu s-a născut la Buzău şi a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, secţia de Teatrologie-Filmologie. Stabilit în Franţa, a fost profesor de teatrologie la Sorbona, dar a predat şi în Belgia, la Universitatea Louvain la Neuve. A fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001) şi director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000).

Citește și A murit legendarul interpret şi compozitor David Crosby

Din martie 2013 a devenit membru de onoare al Academiei Române şi a fost membru al UNITER. A primit numeroase distincţii şi premii, fiind Cavaler al Arts et des Lettres (1989), Cavaler al Palmes académiques, Cavaler al Meritului Naţional,

Ofiţer Ordre des Arts et des Lettres. Totodată, este doctor Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene, iar din anul 2006 al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, Bucureşti.

În anul 2012, a primit Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012.

Scrierile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene şi traduse în numeroasele limbi.