A murit criticul literar Alex Ștefănescu

Cultura românească este în doliu după pierderea lui Alex Ștefănescu, unul dintre cei mai proeminenți critici și istorici literari ai României, care a decedat la vârsta de 76 de ani.

Anunțul trist a fost făcut de mai mulți cunoscuți ai acestuia.

Într-un interviu din 2020, publicat în „Tribuna Învățământului”, Alex Ștefănescu a mărturisit:

„Sunt grav bolnav, am ulcerații la pi­cioare din cauza diabetului și dureri mari. De câteva luni îmi petrec viața într-un pat medical (la mine acasă, nu într-un spital). Pandemia reprezintă pentru mine ceva care se întâmplă în afară, dincolo de zi­­durile casei mele. Am în casă un televizor, astfel încât sunt la curent cu lupta dusă de semenii mei împotriva acestei boli ”.

Născut la 6 noiembrie 1947 în Lugoj, Alex Ștefănescu s-a distins ca membru al Uniunii Scriitorilor din România începând cu 1977, lăsând în urma sa o operă vastă și influentă.

Alex Ștefănescu este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea Istoria literaturii române contemporane (1941-2000), care a explorat evoluția literaturii române în timpul regimului comunist, oferind o analiză detaliată a scriitorilor importanți din acea perioadă. Această lucrare i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, consolidându-i reputația ca unul dintre pilonii criticii și istoriei literare românești.

Citește și Dirijorul japonez Seiji Ozawa a murit la vârsta de 88 de ani

Educația și cariera lui Alex Ștefănescu ilustrează angajamentul său față de literatură și cultură. După absolvirea Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București în 1970, a lucrat în redacțiile mai multor publicații prestigioase și a fost redactor-șef la „România literară”. Activitatea sa în mass-media a inclus și realizarea unor emisiuni de succes pe teme culturale pentru posturi de televiziune importante din România.

Dincolo de critica literară, Alex Ștefănescu a fost un scriitor prolific, autorul a peste 5.000 de articole și numeroase cărți care abordează o gamă largă de subiecte, de la teorie literară la jurnale personale și memorii. Lucrările sale au fost recunoscute și premiate, reflectând contribuția sa remarcabilă la literatura și cultura română.

Printre distincțiile primite se numără Premiul Uniunii Scriitorilor și Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, recunoaștere a meritelor sale artistice și a rolului său în promovarea culturii românești.

Decesul lui Alex Ștefănescu reprezintă o pierdere imensă pentru comunitatea literară și culturală din România. Opera sa vastă și influența sa asupra criticii și istoriei literare rămân drept moștenire pentru generațiile viitoare, un testament al pasiunii și dedicării sale față de literatura română.