A murit criticul şi istoricul de artă Constantin Prut

Criticul şi istoricul de artă Constantin Prut a murit la vârsta de 82 de ani, anunţă Uniunea Artiştilor Plastici din România într-un comunicat.

„Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret plecarea spre cele veşnice a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi membri ai săi – criticul şi istoricul de artă Constantin Prut. (…) Constantin Prut a format numeroase generaţii de artişti, studenţi şi iubitori de artă, a căror recunoştinţă şi respect îl vor însoţi pe drumul spre eternitate. (…) Sincere condoleanţe familei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit! Dumnezeu să-l odihnească!”, transmite UAP.

Născut pe 9 mai 1940, la Ştefăneşti, Botoşani, Constantin Prut a absolvit în 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei, iar în anul 1988 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Istoria Artei la Universitatea din Bucureşti.

A urmat o lungă perioadă în care a lucrat ca redactor la revista „Contemporanul” şi apoi la „Revue Roumaine”.

Citește și Un membru al echipei campioane de robotică Delta Force din Arad a murit

A desfăşurat de asemenea o bogată activitate academică în calitate de profesor de Istoria Artei la Universitatea „Mihai Eminescu” din Bacău, la Universitatea din Bucureşti, la Academia de Arte „Luceafărul” din Bucureşti, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi apoi la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Dintre numeroasele lucrări publicate de-a lungul unei impresionante cariere sunt menţionate: „Fantasticul în arta populară românească” – 1972; „Calea rătăcită. O privire asupra artei populare româneşti” – 1991 şi 2007; „Ion Murariu. Lirism, naraţie, expresie” – 1999; „Regele Bronz. Monografie Peţer Jecza” – 2007.

Lucrarea care l-a impus însă în conştiinţa cititorilor pasionaţi de artă a fost „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”, o lucrare fundamentală, unică în literatura de specialitate din România. Prima ediţie a apărut în 1982, după exact 20 de ani văzând lumina tiparului şi a doua ediţie, îmbogăţită cu peste 1.000 de noi articole şi peste 600 de ilustraţii color şi alb-negru.