David Trimble, fostul premier al Irlandei de Nord, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru activitatea sa în favoarea reconcilierii între protestanți și catolici în provincia britanică, a murit luni la vârsta de 77 de ani, a anunțat Partidul Unionist din Ulster, potrivit AFP.
„Cu mare tristețe, familia Lordului Trimble anunță că acesta a murit astăzi mai devreme, în urma unei boli scurte”, a anunțat partidul într-un comunicat.
Avocatul protestant care a intrat în politică la începutul anilor 1970 ca membru al Partidului Unionist de Avangardă, favorabil paramilitarilor, a contribuit la elaborarea Acordului de pace din Vinerea Mare împreună cu regretatul laureat catolic al premiului Nobel John Hume, un sfert de secol mai târziu.
El a condus primul guvern de împărțire a puterii care a rezultat în urma acordului, care a pus capăt la trei decenii de confruntări sângeroase între republicani, în majoritate catolici și susținători ai reunificării Irlandei, și unioniști, în majoritate protestanți și susținători ai menținerii provinciei în cadrul Coroanei britanice.
„David Trimble a fost un om de curaj și de viziune. A ales să profite de oportunitatea păcii atunci când aceasta s-a ivit și a încercat să pună capăt deceniilor de violență care au afectat iubita sa Irlanda de Nord”, a declarat liderul Partidului Unionist din Ulster, Doug Beattie.
Citește și Actorul David Warner, cunoscut pentru rolurile sale din „Titanic” sau „Star Trek”, a murit la vârsta de 80 de ani
„Este o veste foarte tristă. David Trimble a fost o figură marcantă în politica nord-irlandeză și britanică”, a declarat liderul opoziției britanice, Keir Starmer.
David Trimble a fost membru al Partidului Unionist din Ulster (UPP) din 1978 și a devenit liderul acestuia în 1995, la cinci ani după ce a fost ales pentru prima dată în Parlamentul britanic de la Londra.
În toamna anului 1997, după încetarea focului de către Armata Republicană Irlandeză (IRA), a fost primul lider unionist care a intrat în dialog cu republicanii din Sinn Fein, aripa politică a IRA.
Susținător al Brexitului, el a atacat anul trecut Protocolul Irlandei de Nord, contestând legalitatea acordului care ar trebui să guverneze relațiile dintre provincia britanică și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene.