A murit Déwé Gorodey, scriitoare și luptătoarea pentru independenţa Noii Caledonii

Scriitoarea Déwé Gorodey, primul romancier kanak şi pionier în lupta pentru independenţa Noii Caledonii, a murit duminică la vârsta de 73 de ani, a anunţat guvernul, scrie AFP.

Suferind de mulţi ani de cancer, Déwé Gorodey a murit în spitalul din Poindimié, pe coasta de est. 

Guvernul din Noua Caledonie i-a adus omagiu unei „femei politician ce a luptat pentru independenţă şi unei scriitoare de etnie kanak de renume internaţional, care a marcat viaţa” executivului local, al cărei membră a fost timp de 20 de ani din 1999 până în 2019, în special responsabilă cu domeniul cultural, statutul femeii şi cetăţenia.

Născută în 1949 la Ponérihouen, în nord-estul Noii Caledonii, Déwé Gorodey a studiat literatura între 1969 şi 1973 la Montpellier, unde s-a dedicat atât scrisului, cât politicii.

De îndată ce s-a întors pe insula natală, s-a implicat în primele mişcări de independenţă ale etniei kanak şi a participat la acţiuni militante, fiind de mai multe ori închisă. Ea a fost membră a Palika (Partidul de Eliberare Kanak), una dintre cele două componente principale ale coaliţiei istorice FLNKS.

Citește și A murit Vasile Tărâțeanu, poet, membru al Academiei Române

În spatele gratiilor a compus prima ei colecţie de poezie intitulată „Sous les cendres des conques”, o operă militantă.

Déwé Gorodey este, de asemenea, autoarea mai multor culegeri de povestiri, aforisme şi a unei piese de teatru. În 2005, această activistă feministă a publicat „L’Epave”, primul roman kanak publicat vreodată.

Lumea culturală din Noua Caledonie a salutat moştenirea acţiunilor sale în cadrul guvernului, invocând în special crearea Maison du livre, Academiei Limbilor Kanak, Târgului Internaţional de Carte Oceanian (Silo) sau chiar a Centrului de Export al muzicii şi dans (Poemar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *