Ion Mihai Pacepa, fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu, s-a stins luni din viață, informează The Epoch Times..
”Aflu ca a murit Ion Mihai Pacepa. Oricum l-am privi si judeca, cartea sa “Orizonturi rosii” a contribuit la demascarea Marii Minciuni. Dupa ruptura cu dictatura pe care o servise, a devenit un adversar ireconciliabil al comunismului. Securistii il urau de moarte, l-au considerat tradator. In realitate, ei tradau suveranitatea poporului. Nu ne-am intalnit niciodata fata in fata. Am vorbit zeci de ore la telefon. Avea o admirabila liniste interioara. Era impacat cu sine. Stia ca pacatuise, se caise. Sincer si necrutator cu sine. Asa va ramane in amintirea mea.”, a reacționat Vladimir Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.
Profesorul Ronald J. Rychlak, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Pacepa, susține că decesul ar fi fost cauzat de COVID-19.
”Duminică, 14 februarie, am primit un telefon de la soţia sa. Mi-a spus că Ion Mihai Pacepa a murit. Vorbisem constant cu el în ultima perioadă şi ştiam că este în spital de mai multe zile după ce fusese infectat cu virusul SARS-CoV-2, iar starea sa se înrăutăţise”, a declarat profesorul Ronald J. Rychlak pentru Adevărul, adăugând că soţia lui Pacepa trăiește sub identitate protejată de mulţi ani.
Citește și Biografia Elenei Ceaușescu, în „Mic dicționar enciclopedic”, 1972
Potrivit Adevărul, Rychlak spune că Ion Mihai Pacepa avea probleme cu inima de peste un an, însă în ciuda afecţiunilor cardiace cei doi lucrau la o nouă ediţie a cărţii „Dezinformare”, scrisă împreună acum câţiva ani şi care se bucurase de succes în America şi Europa.
Profesorul Ronald J. Rychlak se ştia cu Ion Mihai Pacepa din 2009, de când au început să corespondeze. S-au întâlnit prima dată faţă în faţă în 2013. „Ne-am întâlnit după ce a scris un articol despre campania Kremlinului de a îl denigra pe Papa Pius al XII-lea ca Papă al lui Hitler. Scrisesem pe această temă şi mă documentasem în acest sens legat de această problemă ca fiind o dezinformare sovietică. Chiar am scris un capital despre asta în a doua ediţie a cărţii mele, „Hitler, Războiul şi Papa”. Înainte să trimit cartea la tipografie, i-am dat capitolul respectiv lui Mihai ca să îl revizuiască. Iar de atunci colaborarea şi prietenia noastră au devenit foarte puternice”, povesteşte profesorul Rychlak.