A murit Michael Shafir, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel”

Profesorul universitar emerit Michael Shafir, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel”, a murit la vârsta de 78 de ani.

„Om de o cultură incomensurabilă şi cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate Michael Shafir a ştiut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa. Activ, cu multe idei bune şi de actualitate,  în calitatea sa de membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel”, deseori propunea teme academice, care prindeau contur şi aveau o mare priză la publicul interesat”, se arată în mesajul de pe Facebook al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

„A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului şi pentru promovarea memoria victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democraţiei şi astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin „Raportul Final” în anul 2005″, a continuat mesajul Institutului.

Citește și Festivalul de Film Evreiesc, între 15 şi 21 noiembrie, la Bucureşti

Michael Shafir s-a născut în București, într-o familie de origine evreiască. În perioada comunismului a emigrat în Israel, unde a fost directorul departamentului de ştiri pentru străinatate la Kol Israel şi lector în ştiinţe politice la Universitatea din Tel Aviv.

De asemenea, a fost director-adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Liberă, Munchen, preluând apoi direcţia secţiei române a Departamentului de analiză şi cercetare al aceluiaşi post de radio.

Întors în România, Michael Shafir a fost profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.