A murit Paul Ryder, basistul trupei britanice Happy Mondays

Paul Ryder, basistul trupei britanice Happy Mondays şi fratele cântăreţului Shaun, a decedat la vârsta de 58 de ani, relatează BBC.

Trupa şi familia artistului au fost ”profund întristaţi şi şocaţi să anunţe că Paul Ryder a murit în această dimineaţă (n.r. sâmbătă)”, se arată într-un comunicat.

Ei au spus că artistul a fost ”un adevărat pionier şi o legendă” şi au adăugat ”i se va resimţi pentru totdeauna lipsa… Trăiască funk-ul lui”.

Trupa a obţinut faima în epoca ”Madchester” (n.r. termen care denumeşte cultura muzicală dezvoltată în oraşul englez Manchester la sfârşitul anilor 1980) de la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 90, cu hituri precum ”Step On” şi ”Kinky Afro”.

Ei au personificat scena acid house a oraşului cu un amestec al genului muzical groove rock funky cu ritmuri de dans care i-au atras, deopotrivă, pe adepţii cluburilor şi pe fanii indie.

Trupa s-a format la Salford din membrii Mark Day şi Gary Whelan în 1980, iar în 1987 a semnat cu Factory Records şi a lansat albumul de debut, urmat de albumul ”Bummed” în 1988.

Happy Mondays a obţinut faima odată cu lansarea celui de-al treilea album, ”Pills ‘n’ Thrills şi Belyaches”, în 1990, estompând graniţele dintre genurile muzicale indie şi rave.

Citește și Carlos Santana: Legendarul chitarist american s-a prăbușit pe scenă

”Groove-urile pe care le-am cântat cu Happy Mondays îşi au originile în sufletul nordic şi în disco”, a spus Ryder într-un interviu.

”Nu pot să citesc muzica, aşa că am copiat doar liniile de bas, dar nu le-am imita niciodată perfect,, aşa că s-au transformat în propriile mele linii de bas”, a adăugat el.

Ian Brown, solistul trupei The Stone Roses, unul dintre cele mai mari grupuri din Mancester de la acea vreme, a fost printre cei care au adus un omagiu.

 ”Odihneşte-te în pace Ryder. Un prieten grozav, un muzician grozav, un tip grozav”, a scris el pe Twitter.

Trupa rock Happy Mondays s-a destrămat în urma haosului creat de droguri din timpul sesiunilor de înregistrare pentru cel de-al patrulea album, ”Yes Please”, în Barbados, iar fraţii Ryder s-au luptat amândoi cu dependenţa de heroină.

Citește și Randy Bachman şi-a regăsit în Japonia chitara furată acum 46 de ani

Grupul s-a reunit în 1999, dar Paul Ryder a plecat după ce s-a certat cu fratele său şi abia în 2012 a revenit în trupă.

Happy Mondays a început recent un nou turneu şi urma să fie cap de afiş la festivalul Kubix din Sunderland, vineri.

”În urma veştii tragice despre moartea lui Paul Ryder în această dimineaţă, Happy Mondays nu va mai cânta în spectacolul din această seară, iar gândurile noastre se îndreaptă către trupa şi familia lui Paul în acest moment dificil”, au declarat organizatorii festivalului.

Paul Ryder a jucat şi în filme precum ”The Ghosts Of Oxford Street” şi ”Losing It”, şi a apărut într-un rol de gangster în filmul ”Clubarii” (”24 Hour Party People”), despre cultura muzicală Madchester şi denumit după o melodie a trupei Happy Mondays.