A murit scriitoarea Mariana Pândaru Bârgău

De cuând s-a stins din viață Mariana Pândaru Bârgău. Văduvă din 2006, după decesul soțului ei, poetul Valeriu Bârgău, scriitoarea și-a continuat activitatea în domeniul literar și jurnalistic până recent.

Mariana Pândaru Bârgău, născută la 20 august 1952 în comuna Pleșoi, județul Dolj, a fost o prezență activă și notabilă în peisajul literar și jurnalistic al României. Din 1956, familia sa se mută la Anina, județul Caraș-Severin, loc în care scriitoarea își parcurge etapele educaționale primare și secundare. A fost o parte activă a cenaclului literar „Semenicul” din Reșița, iar mai târziu a devenit membră a Cenaclului „Flacara” din Hunedoara.

După finalizarea studiilor postliceale de informatică la Sibiu, Mariana Pândaru Bârgău s-a stabilit la Hunedoara, unde a lucrat în cadrul Centrului de Calcul al Combinatului Siderurgic. Debutul său literar a avut loc în 1974 în revista „Tribuna” de la Cluj. Din 1981, viața ei personală și profesională este marcată și de prezența soțului său, poetul Valeriu Bârgău, alături de care are un fiu.

Mariana Pândaru Bârgău a avut o contribuție activă în cadrul cenaclurilor literare de renume precum „Numele poetului”, „Orizont” și „Amfiteatru”. În 1987, a avut debutul editorial cu volumul de poezii „Dincolo de râu, câmpia”, publicat la Editura „Facla” din Timișoara.

Citește și A murit scriitorul Lucian Domșa

În anii ’90, Mariana Pândaru și Valeriu Bârgău își îndreaptă atenția către jurnalism, înființând Grupul de publicații CALAUZA. Mai târziu, Mariana a urmat cursuri de jurnalism la București și Timișoara, iar în 1996 a devenit membră a Uniunii Ziaristilor Profesioniști din România. De asemenea, în 1999 a participat la Cursul Internațional de Jurnalism de la Salzburg, în cadrul Academiei de Jurnalism din Austria.

Pe parcursul carierei sale, Mariana Pândaru Bârgău a fost recunoscută pentru contribuțiile sale literare, obținând numeroase premii, printre care Premiul „Romania literara” (1981), Premiul „Mihai Eminescu” (1985, Botoșani), Premiul „Novalis” (2001, Munchen) și multe altele. De-a lungul timpului, creațiile sale au fost publicate în reviste de prestigiu, atât în România, cât și în străinătate.

Deși a trecut în neființă, moștenirea literară și jurnalistică a Marianei Pândaru Bârgău rămâne vie în inimile cititorilor și colegilor de breaslă.