A murit scriitorul Lucian Domșa

Scriitorul Lucian Domșa, originar din județul Alba, s-a stins recent din viață, lăsând în urma sa o operă literară focalizată pe mediul rural tradițional românesc.

Lucian Domșa a abordat teme legate de satul românesc în opere precum „Aneta” și „Măriuca”. În „Aneta”, el se concentrează pe viața țăranilor navetiști din anii ’80, iar „Măriuca” urmărește povestea unui țăran revenit acasă după Primul Război Mondial. Personajele sale, în special Manole și Măriuca, sunt reprezentative pentru schimbările culturale și sociale ale perioadei descrise.

Scriitorul a avut colaborări cu diverse reviste literare și a fost inclus în mai multe antologii. Recunoașterea sa profesională este marcată, printre altele, de premiul primit din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, în cadrul Festivalului „Alb-Umor” din 2020, Alba Iulia.

Scriitorul era de mulți ani bolnav de diabet și avea un diagnostic de cardiopatie ischemică însă abia în 2018 a descoperit că rinichii lui nu mai funcționau deloc. În ceasul al 12-lea a început să facă dializă.

În 2020, Lucian Domşa a fost internat la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Alba în prima jumătate a lunii aprilie. După ce s-a întors acasă, scriitorul a început să scrie o cartea – ”Covidiţii” – în care relatează experienţele trăite în spital, dar şi în familie în legătură cu virusul. După ce şi-a relatat povestea şi a ieşit în presă, inclusiv la TV, a fost acuzat de ”conspiraţionişti” că a fost plătit. ”

La vârsta de 46 de ani, confruntându-se cu diagnosticul de boală renală, a ales să găsească refugiu în scris. Acest refugiu a devenit mult mai mult decât o simplă evadare, a devenit pasiunea și vocația sa.

Citește și Astrofizicianul franco-canadian Hubert Reeves a murit la vârsta de 91 de ani