Unul dintre cei mai cunoscuți istorici contemporani din Iași și muzeograf la Complexul Muzeal Moldova a murit sâmbătă seara, informează presa locală. Informația este confirmată și de Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”
”Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul colegilor de la Complexul Muzeal.
Sorin Iftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965 la Mileanca, în județul Botoșani. A fost un reputat istoric, heraldist și genealogist, cu o apreciată și recunoscută activitate de muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei, în cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iași.
Citește și Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împlineşte luni 20 de ani de existenţă
Absolvent (1988-1993) al Facultății de Istorie din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu specializare în istoria medievală românească. Examenul de diplomă a fost susţinut în sesiunea iunie 1993, cu nota 10, lucrarea de diplomă („Ţinutul Iaşilor în Evul Mediu”), fiind coordonată de prof. univ. dr. Ioan Caproşu.
În decembrie 1999 a obţinut diploma de muzeograf în urma a trei stagii de pregătire profesională, organizate de Ministerul Culturii (Centrul de Pregătire şi Formare a Personalului din Instituţiile de Cultură).
În anul 2006, Sorin Iftimi a devenit doctor în istorie, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova, cu teza Curtea Doamnei în Moldova şi Ţara Românească (XV-XIX). Începând din anul 1995 și până în anul 1999 a activat ca muzeograf la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi .
A desfășurat o importantă activitate de cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, din decembrie 2008 devenind muzeograf grd. I, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi.