A X-a ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival. Corina Chiriac şi Maia Morgenstern invitate

Producţii româneşti şi străine recompensate cu premii importante la festivaluri de film din Europa vor putea fi urmărite în cadrul celei de-a X-a ediţii a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF), desfăşurat în aer liber în Cetatea Alba Carolina la acest sfârşit de săptămână şi din care nu vor lipsi întâlnirile cu echipele care au dat viaţă filmelor din program.

„De astăzi (vineri – n.r.) şi până duminică, publicul din Alba Iulia va avea parte de un veritabil maraton de producţii româneşti, din care nu vor lipsi întâlnirile cu echipele care au dat viaţă filmelor din programul celei de a X-a ediţii a Alba Music & Film Festival (AIMFF). Maia Morgenstern, una dintre cele mai apreciate actriţe din istoria cinematografiei româneşti, regizorul Octavian Chelaru sau Dan Dinu, creatorul spectaculosului documentar ‘România Sălbatică’, sunt doar câţiva dintre invitaţii speciali care vor fi prezenţi la festival”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit organizatorilor, filmele selectate pentru ediţia de anul acesta marchează revenirea la „adevărata dimensiune” a evenimentului şi 10 ani de prezenţă în mijlocul Cetăţii, fiind „producţii primite în rafale de aplauze” la marile festivaluri de film şi recompensate cu premii importante la Cannes, Berlin sau TIFF.

Citește și VIDEO Compania Alba Orbital va lansa un microsatelit construit de liceeni români

Vor deschide festivalul comedia „Cel mai bun şef”, semnată de regizorul spaniol Fernando Leon de Aranoa, film care a strâns şase premii Goya anul trecut, şi, cu un recital extraordinar, Corina Chiriac, artista fiind, de-a lungul timpului, protagonista unor producţii TV şi de film.

Şi Maia Morgenstern îşi va întâlni fanii la Alba Iulia, cu prilejul proiecţiei „Capra cu trei iezi”, o adaptare a basmului lui Ion Creangă, despre care va vorbi alături de regizorul filmului, Victor Canache.

O doză sănătoasă de umor va oferi publicului şi noul film regizat de Alexandru Lustig, „Nunţi, botezuri, înmormântări”, cu Şerban Pavlu în rol principal. Acesta se regăseşte pe lista selectă a producţiilor româneşti incluse în programul festivalului alături de „Metronom”, debutul în ficţiune a lui Alexandru Belc, „Balaur” (regia Octav Chelaru), „Miracol”, thriller-ul psihologic semnat de Bogdan George Apetri, şi „Insula”, o readaptare a aventurilor lui Robinson Crusoe, în varianta propusă de regizoarea Anca Damian. Unele dintre filme vor fi prezentate chiar de actori şi regizori.

Programul AIMFF include şi unele dintre cele mai aclamate filme de către cinefili, cum ar fi „Alcarras”, câştigător al Ursului de Aur la cea de-a 72-a ediţie a Berlinalei, şi „Maigret”, cu mare priză la public.

Citește și Înscrisuri vechi de peste 200 ani, descoperite în timpul lucrărilor de restaurare a Palatului Principilor din Alba Iulia

Duminica este rezervată întâlnirii cu „România sălbatică” şi unul dintre creatorii săi, regizorul Dan Dinu. Despre efortul din spatele realizării acestei producţii, care a câştigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc la TIFF.21, le va povesti spectatorilor producătorul Matei Truţă.

Nu lipsesc din selecţia organizatorilor documentarele „Regele Mihai: drumul către casă”, film care îl pune în lumina reflectoarelor pe ultimul rege al României, şi „Navalnîi”, adus în faţa publicului într-un moment dramatic, în plină desfăşurare a războiului din Ucraina.

Selecţia de filme va fi completată, în toate cele trei zile de festival, de concerte. Ediţia din acest an a festivalului le propune albaiulienilor, în afara concertului Corinei Chiriac, întâlniri şi recitaluri cu artişti ca Alexandru Andrieş şi Mădălina Pavăl Live Orchestra.

Accesul la toate evenimentele va fi liber pentru public.

AIMFF este prezentat de TIFF, în organizarea Asociaţiei Film şi Cultură Urbană şi a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.