Academicianul Georgeta Filitti a pledat vineri, la Bookfest, pentru ca Regina Maria, ”o scriitoare inspirată”, să-şi găsească locul în paginile Dicţionarului Scriitorilor Români, scrie Agerpres.
„Regina Maria nu şi-a găsit locul în Dicţionarul Scriitorilor Români. Sunt şapte volume mari. Nu s-a găsit o jumătate de pagină să se spună că femeia asta a fost şi o scriitoare inspirată. Şi, măcar numai pentru Jurnal, dar nu numai pentru Jurnal, trebuia să-şi găsească locul printre scriitorii români”, a spus Georgeta Filitti, la lansarea volumului „Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1929”, apărut la Editura Corint.
Georgeta Filitti, care este traducătorul şi editorul volumului lansat, a mărturisit că a ales 100 de nume pentru a fi incluse în Dicţionarul Scriitorilor Români, dar nu a găsit înţelegere pentru a-şi duce la capăt acest demers.
„Trebuie să vă spun că din când în când sunt şi omul dracului. Şi atunci, în acest Dicţionar al Scriitorilor Români am ales 100 de nume şi m-am dus cu ele la un academician foarte mare din domeniul literaturii: ‘Cine sunt ăştia? Nu ştiu!’. Prin urmare, se poate şi aşa. Cred că în gândul lui Pepene (prof. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean Braşov, editorul volumului n.r.) a fost să continuăm acest jurnal, pentru ca această scriitoare (Regina Maria n.r.), ca acest cronicar al vremii lui să fie cunoscut odată în plus”, a spus istoricul.
Citește și Constantin Boștină a lansat o carte despre viața lui Nicolae Ceaușescu, a cărui secretar personal a fost
Despre volumul prezentat şi despre Regina Maria a României au mai vorbit scriitorul şi politologul Bedros Horasangian, prof. Ştefania Dinu, director adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni şi prof. Nicolae Pepene.
În cadrul evenimentului, Ştefania Dinu a înmânat Georgetei Filitti, din partea Preşedinţiei României, decoraţia „Centenarul Marii Uniri”, ca recunoaştere a meritelor sale în promovarea istoriei româneşti şi a acestei etape din Istoria Românilor.
„Nu pot decât să mulţumesc. Acum vă fac o declaraţie publică. Să ştiţi că eu, de 60 de ani, sunt cununată cu istoria. Cu toate că am avut un al doilea soţ cu nume cu rezonanţă istorică, un arheolog, Manole Filitti, marea mea dragoste a rămas istoria. (…) E o dovadă a unei munci oneste. Vă rog să credeţi în onestitatea demersului meu şi, ajutată de cei mai tineri, sper să pot continua”, a declarat Georgeta Filitti.