Academia Română are noi membrii

Criticul, istoricul şi teoreticianul literar Sorin Alexandrescu (nepotul lui Mircea Eliade), compozitorul Adrian Iorgulescu, director general al UCMR-ADA, fost ministru al Culturii, şi neurochirurgul Alexandru-Vladimir Ciurea se numără printre noii membri ai Academiei Române.

Potrivit acad.ro, în sesiunea din 2 februarie a Adunării Generale, prin vot secret, au fost aleşi noi membri ai Academiei Române, după cum urmează:

Membri corespondenţi
  • Prof. Cliveti Gheorghe – Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie
  • Prof. Aprodu Marian – Secţia de ştiinţe matematice
  • Prof. Răşcanu Aurel – Secţia de ştiinţe matematice
  • Iorgulescu Adrian – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual
Membri de onoare din ţară

Sorin Alexandrescu – Secţia de filologie şi literatură.

Este nepotul de soră al profesorului, scriitorului, filosofului, eseistului, istoricului religiilor român Mircea Eliade, fiul Corinei Eliade. Licențiat al Facultății de Filologie a Universității din București (1969). A emigrat în 1974 în Olanda, unde a funcționat ca profesor la una dintre cele mai mari catedre de limbă română din Occident, la Universitatea din Amsterdam. Reîntors în 1989 în România.

Citește și Eugen Simion: Cultura română nu poate fi abandonată

Prof. Ciurea Vladimir Alexandru – Secţia de ştiinţe medicale.

A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale.  Șef al secției I neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”. Este coordonator al departamentului de cercetare în neuroștiințe din același spital. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. 

Prof. Ciubotaru H. Ion – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual.

Profesor universitar, doctor, cercetător ştiinţific principal grad I, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.