Academia Română are un nou membru: Rodica Zafiu

Rodica Zafiu, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, este noul membru corespondent al Academiei Române. Cu o activitate prolifică și o contribuție semnificativă la dezvoltarea lingvisticii românești, Rodica Zafiu este un nume cunoscut în mediul academic și literar.

Traseul academic și profesional

Născută pe 6 mai 1958 în București, Rodica Zafiu a parcurs un drum academic impresionant, începând cu studiile liceale la Liceul Teoretic „I. L. Caragiale” și continuând cu specializări la Universitatea din București, unde a obținut titlul de doctor în filologie în 1998. Cariera sa profesională include poziții la Institutul de Lingvistică din București, Universitatea din Pisa și Universitatea din București, unde a ocupat diverse posturi didactice, de la asistent până la profesor universitar. Din 2003 este cercetător principal la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din București.

Implicarea sa în activitatea publicistică este de asemenea vastă. A colaborat cu numeroase reviste de cultură și a publicat studii de lingvistică în jurnale prestigioase. Prin rubrica săptămânală de lingvistică din „România literară”, Rodica Zafiu a avut un rol activ în sensibilizarea publicului larg față de subtilitățile și frumusețea limbii române.

Ca autor și coautor, Rodica Zafiu a contribuit la numeroase volume, dintre care se remarcă „Poezia simbolistă românească”, „Limbaj și politică” sau „Gramatica de bază a limbii române”. Acestora li se adaugă manualele de literatură română pentru liceu și lucrări de referință în domeniul lingvistic.

Recunoașterea meritelor

Dincolo de noul statut în Academia Română, contribuția sa la lingvistica română a fost recunoscută prin premiile „Timotei Cipariu” și „Bogdan Petriceicu Hasdeu” ale Academiei Române. De asemenea, Rodica Zafiu este membră în diverse asociații și comitete științifice, demonstrând o activitate continuă și pasionată în domeniul său de expertiză.

Prin toată activitatea sa, Rodica Zafiu reprezintă un pilon al lingvisticii românești contemporane și un exemplu de excelență în mediul academic.

Citește și Regizoarea Alexandra Badea şi scriitorul Cristian Fulaş, premiaţi de Academia Franceză