Academicianul Radu Ciuceanu, urmărit de Securitate în Călan

Radu Ciuceanu, istoric, membru fondator al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), în ianuarie 1990; director-fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (1993). Membru de onoare al Academiei Române. Între 1948 -1963 a fost deținut politic, după ce a activat timp de doi ani în Mișcarea Națională de Rezistență Anticomunistă din Oltenia. După eliberare a continuat să fie supravegheat de Securitate, inclusiv în orașul Călan.

Într-o informare a Direcției Regională M.A.I. Hunedoara, semnată de Locțiitor Șef Direcție, Colonel de Securitate Crăciun Gheorghe și Șeful Serviciului, Lt.-col. de Securitate Toader Dumitru, se arată:

„în prezent este lucrat de noi prin a.i. numitul Ciuceanu Radu, născut la 28.04.1928 în Arad, fiul lui Ștefan și Elena, fost condamnat c.r. (contrarevoluționar), cu domiciliul în București, B-dul Dacia nr. 12.
De circa 10 zile se află în comuna Călan-Deva, locuind la casa de oaspeți. Rugăm a lua măsuri de identificarea lui în localitatea amintită interesând următoarele aspecte:
– ce lucrează acolo și cu cine anume;
– cu ce persoane vine în contact;
– dacă dispuneți de agentură cu care obiectivul vine în contact să stabilească comentariile pe care le face și poziția prezentă;
– de asemenea rugăm luați măsuri urgente de interceptare a corespondenței pe care o primește și expediază din comuna Călan, interesând toate persoanele cu care poartă asemenea corespondență și conținutul corespondenței acestuia.
Menționăm că cel în cauză va locui la adresa amintită până la 18 noiembrie a.c.
Materialele obținute rugăm a fi trimise de urmare.”

Citește și Traian Dorz, hăituit de securitate la Călanul Mic, de unde a fost arestat

Securitatea mai raporta: „În urma verificărilor efectuate la casa de oaspeți a Uzinei „Victoria Călan” (singura casă de oaspeți din Călan) s-a stabilit că în prezent sus-numitul nu locuiește la această adresă”.

În altă notă se raporta: „În registrul de evidență al casei de oaspeți apare că Ciuceanu Radu a locuit la casa de oaspeți de la 21 septembrie la 1 octombrie”

După anul 1989, Radu Ciuceanu a fost deputat în legislatura 1990-1992, ales în județul Alba pe listele Partidului Național Liberal ocupând funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. În legislatura 2000-2004 a fost ales deputat în județul Olt pe listele PRM.