Acordul de licenţă pentru Luvru Abu Dhabi a fost prelungit cu încă zece ani

Acordul de licenţă pentru Luvru Abu Dhabi a fost prelungit cu încă zece ani, până în 2047, dovadă a unei reuşite a muzeului deschis în 2017 în Emiratele Arabe Unite, a anunțat vineri Palatul Élysée cu ocazia vizitei la Dubai a preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează Barrons și News.ro.

Şeful statului francez şi prinţul moştenitor al Abu Dhabi, Mohammed ben Zayed Al-Nahyane, au spus la MBZ că „am înregistrat prelungirea cu zece ani a parteneriatului asupra Luvru Abu Dhabi, vector de influenţă a Franţei în străinătate şi de promovare a valorilor de universalitate”, a indicat preşedintele francez.

Această prelungire va reprezenta un transfer de 165 de milioane de euro din partea Abu Dhabi pentru cei zece ani suplimentari, o sumă care va fi plătită între 2022 şi 2023, a precizat ministrul francez al Culturii Roselyne Bachelot, care a semnat acordul.

În schimb, Muzeul Luvru se angajează să împrumute patru dintre operele sale emblematice, ale căror nume nu au fost comunicate la Dubai.

Citește și Muzeul ASTRA din Sibiu îi încurajează pe vizitatori să vină cu animalele de companie

„Franţa a fost în 2017 iniţiatoarea acestui tip de acord, care a fost urmat de alte ţări, şi era foarte important să-l prelungim în condiţiile în care Luvru Abu Dhabi este absolut magnific şi îi încântă pe toţi cei care îl vizitează”, a comentat Roselyne Bachelot pentru agenția AFP.

„Există doar puncte pozitive în acest acord”, a spus ea. Conceput de arhitectul francez Jean Nouvel, Luvru Abu Dhabi a fost inaugurat cu mare fast la sfârşitul lui 2017 de Emmanuel Macron. Este rezultatul unui acord cultural fără precedent pe o durată de 30 de ani între Paris şi cel mai mare emirat al ţării din Golf.

Muzeul expune opere împrumutate din instituţii franceze, precum şi o colecţie achiziţionată de autorităţile de la Abu Dhabi.

A primit 2 milioane de vizitatori în primii doi ani, înainte de a fi constrâns să se închidă pentru 100 de zile la începutul lui 2020 din cauza pandemiei.