Acțiuni de promovare a patrimoniului cultural şi istoric în Hunedoara de Ziua Internațională a Monumentelor şi Siturilor

Mai multe grupuri de elevi au luat parte, luni, la o serie de acţiuni de prezentare şi promovare a patrimoniului cultural şi istoric de care dispune cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuie, în timp ce la cetatea Sarmizegetusa Regia accesul turiştilor a fost gratuit, Consiliul Judeţean Hunedoara marcând astfel Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor.

Astfel, la cetatea Costeşti-Cetăţuie tinerii au luat parte la lecţii de istorie şi tururi ghidate, în cadrul acţiunii „Educaţie pentru patrimoniu”, organizată de Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara.

De asemenea, atelierele antice interactive, organizate de Asociaţia de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna, au oferit elevilor de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăştie şi celor de la şcoala gimnazială din Orăştioara de Sus o viziune mai amplă asupra mai multor aspecte din viaţa dacilor.

„Patrimoniul cultural al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei s-a aflat în centrul acestor acţiuni de conştientizare a tinerei generaţii privind nevoia protejării şi valorificării acestuia, precum atragerea atenţiei asupra diversităţii, relevanţei şi vulnerabilităţii monumentelor istorice”, a transmis DGAMPT Hunedoara.

Pe de altă parte, în fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, accesul turiştilor a fost gratuit pe toată durata zilei.

Citește și Consiliul Județean Hunedoara a demarat licitaţia pentru restaurarea amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Sarmizegetusa Regia este prima cetate dacică administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara, din anul 2013 aici fiind instituite mai multe măsuri de protejare şi punere în valoare turistică a monumentului UNESCO. Situl are acum un regulament de vizitare, drumul de acces a fost refăcut şi este asigurat un serviciu de pază dotat inclusiv cu echipamente de supraveghere video.

Conform datelor oficiale, aproximativ 75.000 de turişti au vizitat anul trecut cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, mai mult cu 5.000 de persoane comparativ cu anul 2020, context în care au fost obţinute venituri de circa 1,1 milioane lei din valorificarea potenţialului turistic al acestui monument UNESCO.

La 18 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor. Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS a stabilit această dată în 1982, decizia fiind adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO.