Activişti de mediu au stropit cu vopsea teatrul Scala din Milano 

Activiştii de mediu au aruncat cu vopsea la intrarea în La Scala, prestigioasul teatru de operă din Milano, miercuri, aceasta fiind cea mai recentă acţiune dintr-o serie de proteste pentru a alerta opinia publică asupra schimbărilor climatice.

Cinci activişti din mişcarea Last Generation au aruncat cu vopsea la intrarea în celebra operă Scala înaintea premierei stagiunii cu „Boris Godunov” a compozitorului rus Modest Musorgski.

Două persoane au desfăşurat banere pe care scria „Ultima generaţie – fără gaz şi fără carbon”.

„Am decis să stropim cu vopsea La Scala pentru a le cere politicienilor care vor asista la spectacolul din această seară să nu mai facă politică struţului şi să intervină pentru a salva populaţia”, a explicat Last Generation într-un comunicat de presă.

Şefa Guvernului Giorgia Meloni, preşedintele Republicii Sergio Mattarella şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se numărau printre personalităţile aşteptate la această premieră.

Citește și Viena: Activiști de mediu au vandalizat un tablou al lui Gustav Klimt

Poliţia a sosit rapid la faţa locului – unde vopsea roz aprins, albastru electric şi turcoaz a fost aruncată pe trotuar – iar activiştii au fost arestaţi. Porţiunile de pe clădire şi de pe asfalt au fost curăţate imediat. 

„Situaţia economică şi de mediu se înrăutăţeşte pe zi ce trece”, a continuat Last Generation, referindu-se la „situaţia tragică a poporului italian, afectat de cataclismul de la Ischia şi trădat de indiferenţa guvernului”.

Activiştii din organizaţia Last Generation au vizat în ultimele săptămâni opere de artă din muzeele europene în timpul protestelor menite, spun ei, să nu deterioreze lucrările, ci să atragă atenţia asupra dezastrului ecologic.