Viena: Activiști de mediu au vandalizat un tablou al lui Gustav Klimt

Activiştii de mediu au stropit cu un lichid negru „Moartea şi Viaţa”, o capodoperă a lui Gustav Klimt, a anunţat conducerea Muzeului Leopold din Viena.

„Restauratorii lucrează pentru a determina dacă pictura protejată de geam a fost deteriorată”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Klaus Pokorny, în timp ce grupul Letzte Generation (Ultima generaţie) şi-a revendicat responsabilitatea pe Twitter, postând imagini cu acţiunea.

În imagini, doi bărbaţi se văd cum vandalizează lucrarea, unul lipindu-şi mâna de geam, înainte de a fi oprit de un angajat. „Opriţi distrugerea prin combustibilii fosili. Ne îndreptăm către iadul climatic”, au strigat ei.

Intrarea a fost liberă marţi, în cadrul unei acţiuni sponsorizate de grupul petrolier austriac OMV. Acest grup se defineşte ca fiind „prima generaţie care a simţit începutul colapsului climatic – şi ultima care a reuşit să-l oprească”.

În ultimele săptămâni, activiştii de mediu au organizat în întreaga lume acţiuni care vizează opere de artă pentru a alerta opinia publică asupra încălzirii globale. De exemplu, şi-au lipit mâinile pe tablouri de Goya din Madrid sau pe serigrafia „Campbell’s Soup” a lui Andy Warhol, expusă în Australia, au aruncat supă de roşii pe „Sunflowers” de Van Gogh din Londra şi au stropit cu piure de mere „Les Meules”, o capodopera a lui Claude Monet din Potsdam.

Citește și Mai multe muzee se declară „profund şocate” de acţiunile activiştilor de mediu, care vizează operele de artă