Viena: Activiști de mediu au vandalizat un tablou al lui Gustav Klimt

Activiştii de mediu au stropit cu un lichid negru „Moartea şi Viaţa”, o capodoperă a lui Gustav Klimt, a anunţat conducerea Muzeului Leopold din Viena.

„Restauratorii lucrează pentru a determina dacă pictura protejată de geam a fost deteriorată”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Klaus Pokorny, în timp ce grupul Letzte Generation (Ultima generaţie) şi-a revendicat responsabilitatea pe Twitter, postând imagini cu acţiunea.

În imagini, doi bărbaţi se văd cum vandalizează lucrarea, unul lipindu-şi mâna de geam, înainte de a fi oprit de un angajat. „Opriţi distrugerea prin combustibilii fosili. Ne îndreptăm către iadul climatic”, au strigat ei.

Intrarea a fost liberă marţi, în cadrul unei acţiuni sponsorizate de grupul petrolier austriac OMV. Acest grup se defineşte ca fiind „prima generaţie care a simţit începutul colapsului climatic – şi ultima care a reuşit să-l oprească”.

În ultimele săptămâni, activiştii de mediu au organizat în întreaga lume acţiuni care vizează opere de artă pentru a alerta opinia publică asupra încălzirii globale. De exemplu, şi-au lipit mâinile pe tablouri de Goya din Madrid sau pe serigrafia „Campbell’s Soup” a lui Andy Warhol, expusă în Australia, au aruncat supă de roşii pe „Sunflowers” de Van Gogh din Londra şi au stropit cu piure de mere „Les Meules”, o capodopera a lui Claude Monet din Potsdam.

Citește și Mai multe muzee se declară „profund şocate” de acţiunile activiştilor de mediu, care vizează operele de artă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *