Actorul Ionuţ Caras a câştigat Marele trofeu Bacău Fest Monodrame

Marele trofeu Bacău Fest Monodrame, ediţia XXIX, a fost câştigat de actorul Ionuţ Caras, pentru spectacolul „Oglinda neagră” după nuvelele „Roaba” şi „Suflul” de Luigi Pirandello, regia Roberto Bacci, producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, au anunţat organizatorii în cadrul unei festivităţi desfăşurate miercuri la Sala mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, informează Agerpres.

„Luigi Pirandello ne aşază în faţa unei oglinzi în care e dureros şi, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în faţa acelei oglinzi? Să fie oare ‘personalitatea’ noastră? Personajul acela care trăieşte lângă noi şi în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaştem, doar pentru a fi acceptaţi de ceilalţi? Sau este doar ‘esenţa’ noastră? Acea fiinţă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toţii s-au grăbit, de-a lungul vieţii noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim. Aceasta e drama secretă pe care o purtăm cu toţii şi asupra căreia Oglinda neagră invită la reflecţie”, spunea regizorul Roberto Bacci.

Juriul festivalului i-a avut în componenţă pe criticul de teatru Maria Zărnescu, regizorul Sânziana Stoican şi actorul George Ivaşcu, decanul Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Eduard Burghelea, managerul Teatrului Municipal „Bacovia”, a mărturisit că ediţia din acest an a fost „un tur de forţă” cu „şase zile de evenimente, şase zile de spectacole, şase zile de conferinţe, şase zile de întâlniri şi discuţii frumoase alături de oameni importanţi din breaslă” şi alături de publicul prezent în număr foarte mare la toate aceste evenimente.

Premiul onorific Ştefan Iordache, acordat de un juriu format din adolescenţi, i-a fost acordat Marcelei Motoc pentru spectacolul „Fata din curcubeu”, text şi regie Lia Bugnar, producţie a Teatrului de Artă Bucureşti.

Citește și Concursul Naţional de Muzică Uşoară Armoniile Dunării și-a desemnat câștigătorul

Premiul onorific Actor pentru actor „Dinu Apetrei”, stabilit de actorii Teatrului Municipal „Bacovia”, i-a revenit lui Bogdan Buzdugan pentru spectacolul „Sufletul pereche”, producţie a Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău.

La urcarea pe scenă pentru a-şi primi premiul, colegii şi publicul i-au cântat „La mulţi ani!” actorului, care îşi sărbătoreşte miercuri ziua de naştere.

La concursul de dramaturgie monodramă, juriul, format din Monica Andronescu, critic de teatru, redactor-şef al revistei ‘Artitudini’, Claudiu Groza, critic de teatru, şi Andrei Huţuleac, actor şi regizor, a decis să-i ofere Premiul „Valentin Nicolau” tinerei Codruţa Cadar pentru textul „Chimia unei gume de mestecat aruncate pe stradă”.

Pe locul doi s-a situat textul lui Andrei-Tiberiu Măjeri „True Blue”, iar pe locul trei a fost Dana Voicu, cu textul „8 Martie”.

Seara a continuat la Teatrul „Bacovia” cu o reprezentaţie a spectacolului „Uzina artiştilor”, cea mai nouă producţie a Teatrului Municipal „Bacovia”.

Spectacolele invitate la ediţia din acest an au fost: „Tzuki şi Tati”, producţie a Teatrului Dramaturgilor, cu Marius Bodochi şi Florin Piersic Jr.; „Moş Nichifor”, producţie a Teatrului Act, cu Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu; „One Man Aproape Show”, cu Pavel Bartoş; „Ciao, Bella”, producţie a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, şi „Limite”, producţie a Centrului de Teatru Educaţional „Replika”.

Cea de-a XXIX-a ediţie a Bacău Fest Monodrame s-a desfăşurat, în perioada 5-10 mai, la Teatrul Municipal „Bacovia”.