Actorul Steven Seagal îl acuză pe Volodimir Zelenski de tortură

Actorul american Steven Seagal filmează un documentar despre evenimentele din Donbas, a anunțat marți șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, în urma unei întâlniri cu artistul. Seagal îl acuză pe Volodimir Zelenski de tortură, informează presa internațională.

Imaginile partajate de mass-media de stat rusești îl arată pe actorul în vârstă de 70 de ani stând în ceea ce pare a fi ruinele unei clădiri identificate ca fiind închisoarea ucraineană Olenivka din Donețk, relatează Insider.

La sfârșitul lunii iulie, mai mult de 50 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși în această unitate în circumstanțe controversate.

În videoclip, însă, Seagal susține că rachetele HIMARS furnizate de SUA, trase de trupele ucrainene, au fost cauza exploziei.

„Aici a lovit HIMARS, 50 de oameni au fost uciși, alți 70 au fost răniți”, a declarat Seagal în videoclipul postat marți pe site-ul de știri pro-Kremlin TVZVEZDA.

„Cu siguranță arată ca o rachetă. Dacă vă uitați la ardere și la alte detalii, desigur, nu este o bombă. Ca să nu mai vorbim de faptul că Rusia are într-adevăr o mulțime de artefacte de la HIMARS”, a spus actorul.

În videoclip, starul este identificat ca fiind un reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru relațiile umanitare dintre Rusia și SUA.

De la distrugerea închisorii, Rusia și Ucraina au încercat să arunce vina una pe cealaltă pentru atac.

Citește și Zidurile Parcului Bălcescu din Focşani, pictate de elevi din Ucraina, Republica Moldova şi Transnistria

În videoclip, Seagal, care vorbește în engleză, susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat bombardamentul pentru a reduce la tăcere un „nazist” deținut în închisoare.

„Lucrul interesant este că unul dintre naziștii uciși este un nazist care tocmai a început să vorbească mult despre Zelenski”, a adăugat Seagal, „și că Zelenski este responsabil pentru ordinele despre tortură și alte atrocități care încalcă nu numai Convenția de război de la Geneva, ci sunt și crime împotriva umanității”.

Zelenski a fost ferm convins că atacul a fost o „crimă de război rusească” și a acuzat Moscova că a bombardat închisoarea pentru a acoperi uciderea și torturarea prizonierilor de război.

Seagal, care are origini rusești, a devenit din ce în ce mai legat de Rusia de-a lungul anilor. În 2016, el a primit un pașaport rusesc din partea președintelui Vladimir Putin, iar în 2021 s-a alăturat oficial unei coaliții politice care îl susține pe Putin, într-un efort de a adopta Rusia ca fiind casa sa.

Citește și Prima doamnă a Ucrainei a vorbit, într-un interviu pentru revista Vogue, despre rezistenţa ucraineană la invazia rusă

În 2017, Ucraina a luat măsura de a-i interzice actorului de la Above the Law accesul în țara lor, catalogându-l drept o amenințare la adresa securității naționale.

Țara a apărat interdicția la momentul respectiv, spunând că era justificată pentru persoane precum Seagal, care „au comis acțiuni periculoase din punct de vedere social… care contravin intereselor de menținere a securității Ucrainei”.

Seagal a devenit celebru la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor ’90 ca star al multor filme de acțiune. El a legat o prietenie cu Putin din cauza dragostei lor comune pentru artele marțiale, iar Putin l-a lăudat adesea pe Seagal în public.

El s-a confruntat cu o serie de acuzații de comportament sexual neadecvat în 2018, pe fondul unei recunoașteri mai ample #MeToo la Hollywood. Biroul procurorului districtual din Los Angeles a respins în cele din urmă două potențiale cazuri împotriva sa mai târziu în acel an, după ce a stabilit că termenul de prescripție a expirat în ambele cazuri.