Actriţa iraniană Taraneh Alidoosti a fost eliberată pe cauţiune

Actriţa iraniană Taraneh Alidoosti a fost eliberată miercuri pe cauţiune, după trei săptămâni în detenţie pentru sprijinirea protestelor din Iran, a informat presa iraniană.

Iranul este zguduit de protestele declanşate la moartea, pe 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de echipa ale Poliţiei moravurilor pentru încălcarea strictului cod vestimentar al Republicii Islamice.

Oficialii iranieni spun că sute de oameni au fost ucişi în timpul manifestărilor, inclusiv membri ai forţelor de securitate, şi alte mii au fost arestate.

Taraneh Alidoosti, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută la Teheran din 17 decembrie după ce a postat mai multe mesaje pe reţelele de socializare care arătau sprijinul ei pentru mişcarea de protest, inclusiv unele în care şi-a îndepărtat vălul şi a condamnat execuţia mai multor protestatari. „Clienta mea a fost eliberată pe cauţiune astăzi”, a anunţat miercuri avocatul ei, Zahra Minooee, agenţiei de presă Isna.

Citește și Iran: Actriţa Taraneh Alidoosti a fost arestată

Actriţa este cea mai cunoscută figură a cinematografiei arestată în urma protestelor. Aproape 500 de personalităţi şi lucrători din lumea cinematografiei, precum actriţa franceză Marion Cotillard sau regizorul spaniol Pedro Almodovar, au cerut într-o scrisoare deschisă în decembrie eliberarea sa imediată.

Taraneh Alidoosti este cunoscută în special pentru că a jucat în filme premiate ale regizorului Asghar Farhadi, printre care „The Client”, Oscar pentru cel mai bun film în limbă străină în 2017. Ea a jucat şi în filmul lui Saeed Roustayi „Leïla et ses frères”, prezentat anul acesta la Festivalul de film de la Cannes.