Actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin a murit la vârsta de 76 de ani

Actriţa şi cântăreaţa de origine britanică Jane Birkin, o copilă sălbatică din anii 1960 care a devenit o persoană iubită în Franţa, a murit la Paris la vârsta de 76 de ani, a anunţat duminică Ministerul Culturii din Franţa, citat de Reuters.

Ziarul Le Parisien şi televiziunea BFM au relatat că a fost găsită moartă la ea acasă, citând persoane apropiate ei.

Birkin a avut un accident vascular cerebral uşor în 2021, după ce a suferit probleme cardiace în anii precedenţi.

Artista a fost cunoscută în străinătate pentru hitul ei din 1969, în care ea şi iubitul ei de atunci, regretatul cântăreţ şi compozitor francez Serge Gainsbourg, au cântat sexual explicit ”Je t’aime…moi non plus”.

Ea a trăit în Franţa adoptivă de la ruperea căsătoriei cu compozitorul britanic John Barry, la sfârşitul anilor 1960.

În afară de cântat şi rolurile ei în zeci de filme, ea a fost o figură populară în Franţa pentru natura ei caldă, lupta fermă pentru drepturile femeilor şi LGBT.

„Această plecare este atât de tristă. Era o persoană frumoasă”, a declarat fostul ministru al Culturii Roselyne Bachelot pentru BFM.

Jane Mallory Birkin s-a născut la Londra în decembrie 1946, fiica actriţei britanice Judy Campbell şi a comandantului Royal Navy David Birkin.

Înainte de a se aventura pe Canalul Mânecii la vârsta de 22 de ani, ea a obţinut notorietate în controversatul film ”Blow-Up” de Michelangelo Antonioni, din 1966, apărând goală într-o scenă de sex în trei.

Dar în Franţa a ajuns cu adevărat la faimă, atât pentru povestea ei de dragoste cu starul naţional chinuit Gainsbourg, cât şi pentru stilul ei de băieţel şi accentul britanic încântător când vorbea franceză, despre care unii au spus că l-a cultivat în mod deliberat.

A avut o fiică, Charlotte, cu Gainsbourg. După ruperea acelei relaţii, în 1981, ea şi-a continuat cariera de cântăreaţă şi actriţă, apărând pe scenă şi lansând albume precum ”Baby Alone in Babylone” în 1983 şi ”Amour des Feintes” în 1990, ambele cu texte şi muzică de Gainsbourg.

Ea a scris propriul album ”Arabesque” în 2002, iar în 2009 a lansat o colecţie de înregistrări live, ”Jane at the Palace”.

Citește și Scriitorul Milan Kundera a murit la vârsta de 94 de ani