Adeverința care se afla asupra lui Iorga când a fost asasinat

La data de 27 noiembrie 1940, istoricul Nicolae Iorga a fost ridicat de un grup de legionari şi asasinat. În noaptea de 29/30 noiembrie, Corneliu Zelea Codreanu, împreună cu alți lideri legionari au fost asasinați în timp ce erau transportați de la închisoarea din Râmnicu Sărat spre cea din Jilava. Adepții Mișcării Legionarii îl considerau pe savantul român responsabil pentru moartea comandantului lor. A doua zi, pe data de 28 noiembrie 1940, trupul său neînsuflețit a fost găsit împușcat într-un șanț, pe șoseaua Ploiești-Strejnic.

„Dimineața, la orele 07.15, s-a găsit cadavrul profesorului Nicolae Iorga, pe moșia domnului Radovici din marginea de est a comunei Strejnic, județul Prahova. Maiorul Bratu Aurel, la ordinul subsemnatului, s-a transportat la faţa locului şi a ridicat cadavrul cu o camionetă a Prefecturii județului Prahova, fiind transportat la Bucureşti şi predat familiei. Şeful de post a încheiat acte şi predat procurorului Sichitiu, când a ieșit la faţa locului unde s-a petrecut faptul. Autorii, până în prezent, nu au putut fi descoperiți şi nici prinși”, se arată în raportul numărul 2.024 întocmit la data de 29 noiembrie 1940 de locotenent colonelul Alexandru Ionescu.

Citește și Nicolae Iorga, despre violențele extremei dreptate din 1923-1924

Cristina Paiusan Nuica, cercetător la Muzeul Național de Istorie a României a făcut publică adeverință eliberată de „Institutul pentru Studiul Istoriei Universale, cu nr. 104/1940, din 7 septembrie 1940, Şoseaua Jianu, nr. 3”, din care rezultă că Nicolae Iorga este directorul acestui institut. Documentul se afla în buzunarul lui Nicolae Iorga în momentul asasinării acestuia în noaptea de 26/27 noiembrie 1940 și a fost donat Muzeul Național de Istorie a României în anul 1974, de către Liliana Iorga-Pippidi și Valentin Iorga. Hârtia a fost perforată de un glonț, arată cercetătoarea Cristina Paiusan Nuica.

Adeverința care se afla asupra lui Iorga când a fost asasinat

În aceeași zi a fost asasinat economistul Virgil Madgearu, în pădurea Snagov și alți 64 de înalți demnitari ai statului din perioada regimului carlist.