Doi academicieni protestează împotriva demolării bustului lui Mircea Vulcănescu

Academicienii Răzvan Theodorescu şi Bogdan Simionescu protestează împotriva „iminentei demolări” a bustului lui Mircea Vulcănescu.

„În mediile informate ale Capitalei circulă vestea despre pregătirea de către autorităţile locale a iminentei demolări a monumentului lui Mircea Vulcănescu. Dacă zvonul se adevereşte, asistăm la o nouă acţiune talibană împotriva culturii româneşti. Mircea Vulcănescu nu rămâne în istoria noastră ca un efemer subsecretar de stat într-un guvern antonescian, ci ca un eminent gânditor, sociolog şi economist interbelic, mort în temniţele comuniste. Protestăm împotriva acestei acţiuni inculte şi atragem atenţia opiniei publice că această măsură stalinistă de ‘damnatio memoriae’ prejudiciază grav locul bunei noastre aşezări europene”, se arată în protestul transmis de acad. Răzvan Theodorescu şi acad. Bogdan Simionescu.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, bustul lui Mircea Vulcănescu din Parcul Sf. Ştefan ar urma să fie demolat. 

Citește și Alice Voinescu, prima româncă doctor în filosofie, umilită de comuniști și condamnată la detenție 

Mircea Vulcănescu a fost un filolog, filosof, publicist, sociolog și politician român de extremă dreaptă, condamnat în 1946 de un tribunal din România pentru crime de război. A făcut parte din Guvernul Ion Antonescu ca subsecretar de stat în Ministerul de Finanțe.

La 9 octombrie 1946 a fost condamnat la opt ani de temniță grea. În ianuarie 1948 i s-a respins recursul menținând pedeapsa din 1946.

În anul 2017, s-a încercat schimbarea denumirii Liceului Mircea Vulcănescu din București, sectorul 4, în Liceul Traian Popovici, în memoria primarului Cernăuțean care a salvat 20,000 de evrei de la moarte. Însă, în urma unor proteste naționalist-creștine și filolegionare, numele liceului s-a păstrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *