Adrian Cioroianu: O bună parte dintre profesori sunt la fel de analfabeți funcțional ca elevii

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României și fost diplomat, afirmă, într-un interviu acordat postului Europa Liberă, că, dacă vorbim despre analfabetismul funcțional al elevilor din România ”o bună parte dintre profesori sunt, dacă îi scuturi puțin, la fel de analfabeți”.

”De aproape 30 de ani ne-am vaccinat cu această idee că educația nu te mai ajută. Copiii nu-și mai știu notele între ei, ca nu cumva să fie stresați. Este maniera cea mai clară de a ne autosabota. Sabotăm ideea de competiție și de meritocrație. Înainte, dacă vedeai că un coleg a luat 10, te simțeai puțin dator să îl ajungi din urmă. Acum, parcă ar fi contul din bancă, carnetul de note e secret. Din aparenta grijă față de elevi, s-a ajuns la rezultatul total opus. Elevul e tot mai bombardat, tot mai acoperit cu tot felul de activități conexe, care îi răpesc, în cele din urmă, copilăria”, spune istoricul în interviu.

Despre analfabetismul funcțional în rândul elevilor, istoricul spune: „O bună parte dintre profesori sunt, dacă îi scuturi puțin, la fel de analfabeți. Riscul este decăderea noastră, ca societate. Nu există o rețetă mai directă în a submina o societate decât aceea de a banaliza educația, de a te mulțumi cu generații de oameni mediocru pregătiți. Asta este rețeta clară și directă de a submina o societate: dă-i o educație proastă și o să vezi rezultatele. În 30 de ani, devin o masă de manevră și o masă de sclavi.”

Citește și Anca Vasiliu a primit cea mai înaltă distincție a Academiei Franceze

Despre cei 40.000 de elevi care nu s-au înscris la Bacalaureat: „Nu e vina elevilor. În cele mai multe cazuri este vina profesorilor. Acești tineri care sunt incapabili să susțină bacalaureatul au fost, totuși, elevii unor profesori. Nu-i întreabă nimeni pe profesori ce se întâmplă? Sunt o generație de eșuați? A venit peste noi o generație de eșuați, care sunt într-atât de modest mobilați încât să nu dea bacalaureatul? Sau este lipsa de motivație a profesorilor care se transformă într-o lipsă de motivare a elevului?”