Adrian Cioroianu: România nu are o cultură a patrimoniului

Managerul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a declarat vineri, la o conferinţă despre „Dilemele şi problemele patrimoniului naţional” desfăşurată la Alba Iulia, că lipsa unui Cod al Patrimoniului Cultural poate fi explicată prin teoria, pe care a menţionat că nu o poate proba, că interesele celor care au profitat de lipsa acestuia au fost mai mari decât interesele celor care şi-au dorit existenţa unuia.

Prezent la conferinţa organizată în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, Adrian Cioroianu a fost întrebat din public de către fostul procuror general Augustin Lazăr în ce stadiu este proiectul Codului Patrimoniului Cultural, fiindcă, a spus fostul magistrat, este important să fie instrumente juridice care să protejeze patrimoniul.

„Colegii francezi lucrează cu 72 de coduri, care presupun legislaţie integrată şi coordonată încât să nu se bată cap în cap. Să fie aplicabilă domeniului protejării patrimoniului cultural”, a spus fostul procuror general al României.

Adrian Cioroianu a răspuns că dezbateri despre Codul Patrimoniului Cultural sunt de foarte multă vreme.

Citește și Adrian Cioroianu, despre dezvăluirile prinţului Harry

„Ori, faptul că noi nu avem un Cod al Patrimoniului sau încă nu e terminat, pe mine mă conduce la deducţia logică, evident că nu aş putea-o proba, dar probabil că interesele celor care au profitat de lipsa unui Cod au fost mai mari decât interesele celor care şi-ar fi dorit existenţa unui Cod. Îl vom avea la un moment dat. Nu ştiu de ce încercăm să inventăm roata, când sunt atâtea cazuri de exemple de succes pe care le-am putea lua şi adapta, nu zic neapărat de cel francez sau cel italian, sunt multe ţări care au un Cod al Patrimoniului definitivat de multă vreme”, a spus Cioroianu.

El a adăugat că ştie că se lucrează la el, dar nu ştie când va fi terminat.

În cadrul aceleaşi conferinţe, Adrian Cioroianu a opinat că „România nu are o cultură a patrimoniului”.

Managerul Bibliotecii Naţionale a României a susţinut, vineri, pe esplanada Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, conferinţa „Dilemele şi problemele patrimoniului naţional”, organizată în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, desfăşurat la acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *